Trump'tan 'duvarlı' paylaşım

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da bir basın açıklaması yapmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da bir basın açıklaması yapmıştı.

Sosyal medya paylaşımlarıyla adından sıkça söz ettiren ABD Başkanı Donald Trump, Meksika sınırına yapılmasını istediği duvar için 'Duvar geliyor' paylaşımında bulundu. Daha önce paylaştığı 'Game of Thrones' benzetmesi yüzünden eleştiri oklarını üzerine çeken Trump'ın son paylaşımı da yine Game of Thrones afişleriyle anıldı.

ABD Başkanı Donald Trump, Instagram hesabından "The Wall Is Coming" (Duvar geliyor) yazılı bir görsel paylaştı. Paylaşım ABD'de günün konusu oldu.

"Duvar geliyor"

Meksika sınırına duvar inşa edilmesini isteyen ve bu sebeple duvar projesi ödeneğinin dahil edilmediği bütçeyi onaylamayan Trump'ın Instagram hesabından paylaşılan görselde 'Duvar geliyor' yazısı dikkati çekti.

  • Trump'ın bazı takipçileri, paylaşılan görseli Game of Thrones afişlerine benzetti.

Ödenek ödenmedi, hükümet kapandı

Trump'ın bütçede yer almasını istediği Meksika sınırına örülmesi istenen duvar için 5 milyar dolarlık ödenek gerekiyor. 5 milyarlık dolarlık ödeneğe Demokrat kanattan onay çıkmadığı için ABD'de hükümet 14 gündür kapalı durumda.

Trump'tan iddia

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika'nın, ABD-Meksika sınırına örülecek yeni duvarın bedelini, ABD, Kanada ve Meksika arasında imzalanan ticaret anlaşması üzerinden ödediğini iddia etti.

Trump, bütçeye konulması konusunda Kongre ile Beyaz Saray arasında anlaşmazlık yaratan ve bu yüzden federal hükümetin günlerdir kapalı kalmasına neden olan Meksika sınırına örülecek duvar hakkında Twitter'dan yeni bir iddia ortaya attı.

Kongrenin önemli isimleri ile gün içinde bir araya gelen Trump, duvara ilişkin şu paylaşımda bulundu:

"Meksika, duvarın bedelini ABD-Meksika-Kanada Ticaret Anlaşması üzerinden ödüyor. Duvarın büyük bir kısmı zaten tamamen yenilendi ve inşa edildi. Çok iş yaptık. Ulusal Güvenlik menfaatlerine nispeten Temsilciler Meclisinin onayladığı 5,6 milyar dolar çok az bir miktar."

Görüşme basına sızdı

Trump daha önce de duvarın maliyetini Meksika'ya ödeteceğini iddia etmiş ancak Meksika eski Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ile yaptığı telefon görüşmesinin basına sızan kayıtlarında, Başkan'ın, Meksikalı mevkidaşına, basına açık bir şekilde duvarın bedelini ödemeyeceğini ifade etmemesi gerektiğini söylediği ortaya çıkmıştı.


ABD Temsilciler Meclisi'nden geçen geçici bütçe yasa tasarısında, Meksika sınırına örülecek duvar için 5,6 milyar dolar fon ayrılmıştı. Ancak Senato bu miktarı kabul etmediği için tasarı, Trump ile Kongre arasında krize neden olmuştu.

Demokratlar, duvarın örülmesi için gerekli finansmanı onaylamamıştı.
Demokratlar, duvarın örülmesi için gerekli finansmanı onaylamamıştı.

Hükümet kısmen kapandı

Trump, geçici bütçe tasarısını Meksika duvarı için finansman içermediği gerekçesiyle imzalamayacağını açıklamıştı.

Demokratların duvar finansmanı konusunda geri adım atmaması sonrasında federal hükümet kısmen kapanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >