Zahmetsiz üretilen bitki, çiftçinin yeni gelir kapısı oldu

İbrahim Çıvgın
İbrahim Çıvgın

Manisa'da üretimine başlanan kinoa bitkisi, zahmetsiz üretilmesi nedeniyle çiftçilerin yeni gözdesi oldu. Taban satış fiyatının 5 lira olacağının belirtildiği bitki için pazar sıkıntısı yaşanması beklenmiyor.

Kinoa bitkisi çiftçinin yeni gözdesi oldu. Zahmetsiz üretimi sayesinde buna yönelen çiftçiler, kinoanın şimdilik Manisa'ya bağlı Saruhan ilçesinde 18 dönümlük bir alanda yetiştirilmeye başlandığı belirtti.

Çiftçinin yüzünü güldürecek

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde farklı tarım ürünlerine yönelen çiftçilerin yeni gözdesi ’astronot’ bitkisi olarak da bilenen ve protein değeri yüksek olan kinoa bitkisi oldu. Saruhanlı’da ilk defa 18 dönümlük araziye ekilen kinoa bitkisinin ekonomik değeriyle çiftçinin yüzünü güldürmesi bekleniyor. Çiftçiler yükselen maliyet sebebiyle ürettikleri ürünleri bırakıp daha az masraf isteyen ve ekonomik getirisi yüksek olan ürünlere yönelmeye başladı.

 İbrahim Çıvgın
İbrahim Çıvgın

İlk defa bu sene ekti

Manisa’nın Saruhanlı ilçesi Halitpaşa Mahallesi’nde çiftçilikle uğraşan İbrahim Çıvgın oğlunun önerisiyle bölgede ilk defa kinoa bitkisini yetiştirmeye başladı. Her sene buğday ektiği araziye bu sene ilk defa yabancısı oldukları kinoa bitkisini ektiklerini belirten Çıvgın, bu bitkinin diğer mahsuller gibi çok fazla uğraş isteyen bir ürün olmadığını belirtti.

Oğlu İnternetten buldu

Saruhanlı’nın Halitpaşa Mahallesi’nde çiftçilik yapan ve bu sene bölgede ilk defa kinoa eken Çıvgın, "Bu kinoa bitkisini oğlum internetten öğrenmiş. Bana bunu önerdi ekmemiz için. Bu araziye sürekli buğday ekerdik önceden. Buğday verimi düşük olduğu için oğlum da kinoayı önerince bir de bunu deneyelim dedim ve ektim. Bu sene bunu ilk defa ektik. Mahsul hakkında bilgimiz olmamasına rağmen bayağı güzel oldu. Neredeyse bir insan boyuna yaklaştı ve verimi çok güzel görünüyor. Mahsulün kaldırılması Haziran ayında olacak. Eğer güzel bir sonuç alırsak ekmeye devam edeceğiz" dedi.

’Astronot’ bitkisi olarak da bilenen ve protein değeri yüksek olan kinoa bitkisi.
’Astronot’ bitkisi olarak da bilenen ve protein değeri yüksek olan kinoa bitkisi.

Pazar sıkıntısı yok

Taban fiyatının 5 lira olacağını ve pazar sıkıntısı yaşamayacaklarını ifade eden Çıvgın, "İstanbul’da Kinoa Yetiştiricileri Derneği varmış, biz tohumunu oradan temin ettik. Onlar mahsul hasat edildiğinde tarladan alacaklarını ve hemen ödemesini yapacaklarını söylediler. Taban fiyatı 5 lira tavan fiyatının ise 8 lira olduğunu söylediler. 18 dönüm arazi için 3 bin liralık tohum satın almıştık" şeklinde konuştu.

Kinoa bitkisi Manisa'da ilk olarak 18 dönümlük bir alanda ekildi.
Kinoa bitkisi Manisa'da ilk olarak 18 dönümlük bir alanda ekildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >