Unutanlar ve yeniden hatırlamak isteyenler için yeniden Star Wars!

Star Wars
Star Wars

Dünyanın en iyi film serilerinden biri olarak görülen ve milyonlarca hayranıyla her filminde gişeleri alt üst eden Star Wars serisinin son filmi The Last Jedi ( Son Jedi) aralık ayında vizyona girdi. Sosyal medyada seveni kadar sevmeyeni de film hakkında eşit oranda yorum yaptı.

80'li yılların en fantastik kuntastik filmleri olan İndiana Jones, Back to the future, ve Ghostbusters gibi filmleriyle büyüyen nesil olarak, spoiler vermeden Star Wars'ı biraz açıklamaya çalışalım. Çünkü biliyoruz ki aranızda hala Star Wars'ı hayatı boyunca hiç izlememiş kişiler var. 'Bu filmler bana yetmiyor bana başka şeyler lazım' diyen hayranlar ve 'Hiç Star Wars izlemedim nereden başlamam gerekiyor?' sorusundan dolayı bir türlü seriye başlayamayanlar için bir Star Wars anlama kılavuzu hazırladık..

'Güç sizinle olsun..'

1- Filmleri hangi sırayla izleyeceğinize karar verin

                                    İlk üçleme Star Wars filmi 40 yıl önce yayınlandı. Sırasıyla 1997'de, 1980'de ve 1983'te sinemalarda gösterime giren bu filmleri Star Wars'ı hiç izlemeyenler lütfen bu sırayla izlemeye başlamasın.İkinci üçleme 1999, 2002 ve 2005 yıllarında yayınlandı ama ikinci üçleme birinci üçlemeye göre daha önce yayımlandığı için görüntü ve efektlerdeki kalite ilk üçlemeye göre daha kaliteli. Bu yüzden filmlerin kronolijik sıralamasına uygun izlemek için ilk sıradan başlamak isteyebilirsiniz. Ama ilk üçleme ikinci üçlemeye göre 40 yıl önce yapıldığı için sizi biraz hüsrana uğratabilir.

Aralık ayında ise üçlemenin ikinci kısmı 'Son Jedi' vizyona girdi. 2015 yılında başlayan üçlemenin son bölümü 2019'da vizyona girecek
1- Filmleri hangi sırayla izleyeceğinize karar verin İlk üçleme Star Wars filmi 40 yıl önce yayınlandı. Sırasıyla 1997'de, 1980'de ve 1983'te sinemalarda gösterime giren bu filmleri Star Wars'ı hiç izlemeyenler lütfen bu sırayla izlemeye başlamasın.İkinci üçleme 1999, 2002 ve 2005 yıllarında yayınlandı ama ikinci üçleme birinci üçlemeye göre daha önce yayımlandığı için görüntü ve efektlerdeki kalite ilk üçlemeye göre daha kaliteli. Bu yüzden filmlerin kronolijik sıralamasına uygun izlemek için ilk sıradan başlamak isteyebilirsiniz. Ama ilk üçleme ikinci üçlemeye göre 40 yıl önce yapıldığı için sizi biraz hüsrana uğratabilir. Aralık ayında ise üçlemenin ikinci kısmı 'Son Jedi' vizyona girdi. 2015 yılında başlayan üçlemenin son bölümü 2019'da vizyona girecek
Üçlemelerin yanında ekstra filmler de var 

                                    
                                    İlk üçlemelerin rejisörü George Lucas, bütün gezegenin metin yazarı, yorumcusu ve yönetmeni, 2012 yılında filmin haklarını Disney'e satıyor.Disney de bu üçlemelere ek olarak tekli filmler yayınlamaya ve onlara 'hikaye' demeye başlıyor.
Üçlemelerin yanında ekstra filmler de var İlk üçlemelerin rejisörü George Lucas, bütün gezegenin metin yazarı, yorumcusu ve yönetmeni, 2012 yılında filmin haklarını Disney'e satıyor.Disney de bu üçlemelere ek olarak tekli filmler yayınlamaya ve onlara 'hikaye' demeye başlıyor.
2- Gücü daima yanınıza alın...Güç önemli.

                                    
                                    Film karakterlerini illa tanımanıza gerek yok. Ama gücün hangi tarafta olduğunu tanımaya ve keşfetmeye çalışın. Star Wars 'Alien' ya da 'Star Trek' gibi bir bilim-kurgu filminden ziyade aynı zamanda çok güçlü bir hikayeden oluşuyor. Zaten her film 'Bir zamanlar...' gibi kült olmuş bir cümleyle başlıyor.'Güç seninle olsun..' cümlesi her filmde en az 10 defa geçmiştir. İlk defa General Dodonna tarafından isyancı pilotlara söylenen bu cümle zaman zaman karanlık taraftan aydınlık tarafa bazen de tam tersi şekilde de söylenmiştir.
2- Gücü daima yanınıza alın...Güç önemli. Film karakterlerini illa tanımanıza gerek yok. Ama gücün hangi tarafta olduğunu tanımaya ve keşfetmeye çalışın. Star Wars 'Alien' ya da 'Star Trek' gibi bir bilim-kurgu filminden ziyade aynı zamanda çok güçlü bir hikayeden oluşuyor. Zaten her film 'Bir zamanlar...' gibi kült olmuş bir cümleyle başlıyor.'Güç seninle olsun..' cümlesi her filmde en az 10 defa geçmiştir. İlk defa General Dodonna tarafından isyancı pilotlara söylenen bu cümle zaman zaman karanlık taraftan aydınlık tarafa bazen de tam tersi şekilde de söylenmiştir.
3- Bu evrende çok değişik yaratıklar var. Onları sevmekte ya da nefret etmekte özgürsünüz

                                    
                                      Örneğin Jedi Konsey üyesi Yoda, 800 yıl boyunca Jedi eğittiği için bütün Jedi'lerin üstadı sayılıyor. Bunun yanında Wookie, ağaçlarla kaplı Kashyyyk gezegeninde yaşayan bir canlı türüdür. Bunun yanında Ewoks, Mon Calamari, Twi'lek gibi farklı karakterler de var..
3- Bu evrende çok değişik yaratıklar var. Onları sevmekte ya da nefret etmekte özgürsünüz Örneğin Jedi Konsey üyesi Yoda, 800 yıl boyunca Jedi eğittiği için bütün Jedi'lerin üstadı sayılıyor. Bunun yanında Wookie, ağaçlarla kaplı Kashyyyk gezegeninde yaşayan bir canlı türüdür. Bunun yanında Ewoks, Mon Calamari, Twi'lek gibi farklı karakterler de var..
Filmin kronolojik sırası ise şöyle :  Star Wars 1 : Gizli Tehlike
Filmin kronolojik sırası ise şöyle : Star Wars 1 : Gizli Tehlike
Star Wars Bölüm 2 : Klonların saldırısı
Star Wars Bölüm 2 : Klonların saldırısı
Star Wars bölüm 3 : Sith'in İntikamı
Star Wars bölüm 3 : Sith'in İntikamı
Star Wars bölüm 4 : Yeni bir umut
Star Wars bölüm 4 : Yeni bir umut
Star Wars Bölüm 5 : İmparator
Star Wars Bölüm 5 : İmparator
Star Wars Bölüm 6 : Jedi'ın Dönüşü
Star Wars Bölüm 6 : Jedi'ın Dönüşü
Star Wars bölüm 7 : Güç uyanıyor
Star Wars bölüm 7 : Güç uyanıyor
Star Wars Bölüm 8 : Son jedi
Star Wars Bölüm 8 : Son jedi