Hastalıktan oruç tutamayanlar ne yapmalı?

Hastalıktan oruç tutamayanlar ne yapmalı?
Hastalıktan oruç tutamayanlar ne yapmalı?

Ramazan ayına günler kaldı. Hastalık nedeniyle oruç tutamayacak olan vatandaşlar "Hastalıktan oruç tutamayanlar ne yapmalı?" "Oruç fidyesi nasıl verilir?" "Hangi durumlarda oruç tutulmayabilir?" "Kimler oruç tutamaz?" sorularını aştırmaya başladı. Hastalıktan oruç tutamayanların yapması gerekenler haberimizde...

Hastaların oruç tutmaması caiz olup olmadığı, Ramazan’da hastalık nedeniyle oruç tutamayan insanların ne yapması gerektiği merak edilen konulardandır. Diyanet bu konuda İslam’ın hükümlerini açıklamış ve kimler oruç tutmayabilir sorusuna cevap vermiştir. Peki, oruç tutamayan ne yapmalı? Oruç fidyesi nasıl verilir? 2022 oruç fidyesi ne kadar? Hangi durumlarda oruç tutulmayabilir? Kimler oruç tutamaz?

Hastalıktan oruç tutamayanlar ne yapmalı?

Hastaların oruç tutması ve tutmaması meselesi Ramazan ayında sıklıkla tartışılan bir konudur. Bu konuda sağlıklarının ne şekilde etkilendiğine ilişkin tespit önem kazanmaktadır. Eğer uzman bir doktor, hastaya oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağına dair bir teşhis koyuyorsa bu kişi Ramazan'da oruç tutmayabilir. (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 404)

Eğer bu kişinin hastalığı geçici ise tutmadığı günlerin oruçlarını iyileşince kaza etmelidir. Hastalığı kalıcıysa tutamadığı oruçların gün sayısı kadar fidye vermelidir.

Oruç fidyesi nasıl verilir?

Bir kişinin kalıcı bir hastalık nedeniyle Ramazan orucunu tutamaması ve kaza edememesi durumunda oruç fidyesi vermesi gerekir. Bu konu hakkında Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulmuştur:

  • "Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse), o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır." (Bakara suresinin 183-184. ayetlerinin tefsiri)

Fidye verecek imkânı olmayanlar, bu olanağı buluncaya kadar dinen sorumlu olmazlar.