Vatandaşlar merak etti: Hava sahasını kapatmak ne demek?

Avrupa Birliği Rus uçaklara hava sahasını kapattı
Avrupa Birliği Rus uçaklara hava sahasını kapattı

Rusya ve Ukrayna arasında uzun süre devam eden gerilimden sonra Rusya 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmeye başladı. Günlerdir Ukrayna topraklarında bulunan Rus ordusuna karşı Avrupa Birliği tarafından yaptırımlar uygulandı. AB ülkeleri hava sahalarını Rus uçaklarına tamamen kapattı. Yaşanan gelişmelerin ardından "Hava sahası ne anlama geliyor?" "Hava sahasını kapatmak mümkün mü?" soruları merak edildi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında yaptırım kararları alan AB ülkelerinin tek tek hava sahasını Rus uçaklarına kapatacağı açıklamıştı. Avrupa Birliği tarafından, tüm AB hava sahasını Rus uçaklarına kapatıldı.

Hava sahası ne anlama geliyor?

Hava sahası, herhangi bir kara parçası veya su kütlesi üzerindeki boyutları çeşitli kanun, kural ve antlaşmalarla belirlenmiş atmosfer kütlesi. Günümüzde kullanılan -kapsadığı alan olarak açısından- en büyük hava sahası birimi uçuş bilgi bölgesidir (FIR). Her ülkenin hava sahası bir veya daha fazla uçuş bilgi bölgesine bölünür.

Hava sahasını kapatmak ne demek?

Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, Suriye hava sahasının kapalı olmasına rağmen TSK’nın SİHA’larla başarılı operasyonlar yapmasının arkasındaki gücü değerlendirdi.

SİHA'ların başarılı operasyonunu iki nedene bağlayan Oğuz, "Suriye’de iki önemli hava savunma sistemi vurduk. Dolayısıyla bunları vurduktan sonra hava sahası içerisinde Suriye rejiminin hava savunma sistemi kalmamış olabilir. Böylece SİHA'larımız görevini başarıyla icra edebilmiştir. Zaten Suriye’nin hava savunma sistemlerinin yıllar süren çatışmalar neticesinde çok sağlam kalmadığı da ortadadır. Zamanında ABD vurdu, İsrail vurdu biz vuruyoruz. Dolayısıyla bu hava Suriye’nin elinde hava savunma sistemi de kalmamış olabilir" ifadelerini kullandı.

Oğuz, bir diğer ihtimali ise şu ifadelerle açıkladı:

  • "SİHA’lara elektronik harp desteği sağlanıyor olabilir. Türkiye’nin elinde KORAL, REDET veya MİLKAR 2U RF gibi elektronik karıştırma sistemi bulunuyor. Bunlar hava radarlarının tarama alanlarında köreltilmiş alanlar oluşturabilirler. Yani taranan bölgede sanki bir şey yokmuş gibi gösterebilir. Böylece SİHA’larımız bölgeye girerek görevini icra edebilir. Ya da bölgede iki SİHA’mız vardır ama bu elektronik sistemlerle radarları yanıltırsınız sanki 1000 tane hedef varmış gibi gösterebilirsiniz"