Topraklarımızdan çalınan 6 önemli tarihi eser

Tarihi eser
Tarihi eser

Batılıların bu topraklardan çalarak kendi ülkelerindeki müzelerde sergilediği 6 tarihi eser

Türkiye, binlerce yıl boyunca yüzlerce uygarlığa ev sahipliği yaptı. Dünya tarihinin en eski yapılarının bulunduğu Anadolu toprakları asırlarca kültür ve sanatın en önemli merkezi oldu. Dünyanın bilinen en eski yapıları Şanlıurfa'da bulunurken, parayı icat eden ve birçok değerli eşyadan oluşan Karun Hazine'sinin de sahibi olan Lidyalılar Manisa'da medeniyetlerini kurdular. İlkçağ'ın en büyük İmparatorluklarından birisi olan Asurlular bu topraklarda faaliyet gösterirken, tarihte bilinen ve varlığı kanıtlanan en eski dil Hititçe de bu topraklarda doğdu. Persler, Frigyalılar, Romalılar, Selçuklular ve daha birçok büyük medeniyete ev sahipliği yapan coğrafyamız haliyle çok sayıda tarihi eseri de toprağın üzerinde ve altında bulunduruyor. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk dönemlerinde yapılan kazılar sonucunda çıkan eşsiz tarihi eserleri çalarak ülkelerine kaçıran Batılı devletlerin götürdüğü 6 eseri sizler için listeledik.
Bergama Zeus Sunağı

                                    Bergama Zeus Sunağı M.S. 2. yüzyılda İzmir yakınlarında mermerden yaptırılan devasa bir anıtsal yapıdır. Yaklaşık 35 metre genişliği 33 metre derinliğindedir. Sunağın dışında ve içinde bulunan freskler sanat tarihinın en önemli eserleri arasında gösterilir. 1870'li yıllarda Alman mühendis Carl Humann Zeus Sunağı'nı parçalara ayırarak çaldı. Almanya'da tekrar birleştirilen bu eser başkent Berlin'de Bergama müzesinde sergileniyor. Eseri, her yıl yüzlerce kişi ziyaret ediyor.
Bergama Zeus Sunağı Bergama Zeus Sunağı M.S. 2. yüzyılda İzmir yakınlarında mermerden yaptırılan devasa bir anıtsal yapıdır. Yaklaşık 35 metre genişliği 33 metre derinliğindedir. Sunağın dışında ve içinde bulunan freskler sanat tarihinın en önemli eserleri arasında gösterilir. 1870'li yıllarda Alman mühendis Carl Humann Zeus Sunağı'nı parçalara ayırarak çaldı. Almanya'da tekrar birleştirilen bu eser başkent Berlin'de Bergama müzesinde sergileniyor. Eseri, her yıl yüzlerce kişi ziyaret ediyor.
Milet Güney Agora Kuzey Kapısı

                                    M.S 2. yüzyılda Aydın'ın Didim ilçesi yakınlarında yapılan Milet Güney Agora Kuzey Kapısı dünya tarihinin önemli eserlerinden birisidir. Fakat 20.yy başlarında arkeolog Theodor Wiegand idaresinde yapılan araştırmalar ve kazılar sonucunda neredeyse tümü çalınarak Almanya'ya götürüldü. Şu anda bu eser görkemli yapısıyla Berlin'de bulunan Bergama Müzesinde sergileniyor.
Milet Güney Agora Kuzey Kapısı M.S 2. yüzyılda Aydın'ın Didim ilçesi yakınlarında yapılan Milet Güney Agora Kuzey Kapısı dünya tarihinin önemli eserlerinden birisidir. Fakat 20.yy başlarında arkeolog Theodor Wiegand idaresinde yapılan araştırmalar ve kazılar sonucunda neredeyse tümü çalınarak Almanya'ya götürüldü. Şu anda bu eser görkemli yapısıyla Berlin'de bulunan Bergama Müzesinde sergileniyor.
Kanatlı Denizatı Broşu

                                    M.Ö. 560'lı yıllarda Lidyalıların başında bulunan Karun'un meşhur hazinesinin en önemli parçasıdır. Som altından yapılan, insanın avucunun içini bile tam doldurmayan bu küçük ama paha biçilemeyen eser 1963 yılında çalınarak yurt dışına kaçırıldı. 1993 yılında dava masraflarına tam 40 milyon dolar harcayan Türkiye, bu eşsiz eseri geri almayı başardı. Fakat 2006 yılında Uşak Areoloji Müzesi müdürü eseri sahtesiyle değiştirdi. Müze müdürü hala içeride cezasını çekiyor. Broş ise 2012 yılında Almanya'dan çıktı ve çeşitli temaslar sonucunda geri alındı.
Kanatlı Denizatı Broşu M.Ö. 560'lı yıllarda Lidyalıların başında bulunan Karun'un meşhur hazinesinin en önemli parçasıdır. Som altından yapılan, insanın avucunun içini bile tam doldurmayan bu küçük ama paha biçilemeyen eser 1963 yılında çalınarak yurt dışına kaçırıldı. 1993 yılında dava masraflarına tam 40 milyon dolar harcayan Türkiye, bu eşsiz eseri geri almayı başardı. Fakat 2006 yılında Uşak Areoloji Müzesi müdürü eseri sahtesiyle değiştirdi. Müze müdürü hala içeride cezasını çekiyor. Broş ise 2012 yılında Almanya'dan çıktı ve çeşitli temaslar sonucunda geri alındı.
Nereidler Anıtı

                                    M.Ö. 8. yüzyılda yapılan bu eser Likya devletine başkentlik yapan Ksantos'ta(Fethiye) bulunuyordu. UNESCO'nun da Dünya Mirası Listesinde bulunan bu eser şu anda İngiltere'de British Museum'da bulunmaktadır.
Nereidler Anıtı M.Ö. 8. yüzyılda yapılan bu eser Likya devletine başkentlik yapan Ksantos'ta(Fethiye) bulunuyordu. UNESCO'nun da Dünya Mirası Listesinde bulunan bu eser şu anda İngiltere'de British Museum'da bulunmaktadır.
Beyhekim Mihrabı

                                    Selçuklu Devleti'nin başkenti Konya'da yaptırılan Beyhekim Camiinin mihrabı 13. yüzyılda çini üzerine süslemeler yapılarak hazırlandı. 1907 yılında Almanya'nın Konya Konsolosu Dr. J. H. Loytvedin mihrabı onaracağını söyleyerek çaldı. Eser şu anda Almanya'da sergilenmekle birikte Türkiye'nin eseri geri alma çalışmaları sürüyor.
Beyhekim Mihrabı Selçuklu Devleti'nin başkenti Konya'da yaptırılan Beyhekim Camiinin mihrabı 13. yüzyılda çini üzerine süslemeler yapılarak hazırlandı. 1907 yılında Almanya'nın Konya Konsolosu Dr. J. H. Loytvedin mihrabı onaracağını söyleyerek çaldı. Eser şu anda Almanya'da sergilenmekle birikte Türkiye'nin eseri geri alma çalışmaları sürüyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >