Yeni beslenme trendi: Akşam yemeği tarih oluyor

Uzmanlar akşam saat 17.00'den sonra yemek yemenin sakıncılarını anlattı.
Uzmanlar akşam saat 17.00'den sonra yemek yemenin sakıncılarını anlattı.

- Ünlü diyetisyen Dr. Ayşegül Çoruhlu akşam yenilen öğünlere savaş açtı.

- Alışılagelmiş beslenme alışkanlıklarının yanlış olduğunu, özellikle de akşam yemeğinin yenmemesi gerektiğini savundu.

- Günde 2 öğün en ideali. Sabah saat 11, akşam saat 17.00 beslenme saatleriniz olsun

- Geceden sabaha süren uzun süreli açlıklar ise metabolizmayı canlandırıyor.

- Bilim insanları bu beslenme formülünü 'Aralıklı Açlık Diyeti' olarak adlandırıyor.

Ünlü beslenme uzmanı Dr. Ayşegül Çoruhlu, yazar Ayşe Arman'ın köşesine konuk oldu. Beslenme ve diyet konusunda doğru bilinen birçok yanlışı değerlendiren Çoruhlu, akşam yemeğinin artık yenmediğini ve bunun bir trend olduğunu belirtti. Uzman diyetisyen, öğle saatlerinde istenildiği kadar 'sağlıklı olmak şartıyla' yemek yenilse dahi saat 17.00'den sonra yemeyi kesmek gerektiğini söyledi.

Ayşegül Çoruhlu'nun bahsettiği 'Aralıklı Açlık Diyeti' nedir?

Uzun yıllar akşam yemeğinin günlük besin tüketim normalinden çıkarılması gerektiğini savunan Dr. Ayşegül Çoruhlu, bu iddiasının artık bilimsel bir karşılık bulduğunu dile getiriyor. Çoruhlu açıklamalarına şu şekilde devam ediyor:

“Akşam 17.00 sonrası yenmemeli! Akşam yemeği diye bir şey olmamalı” diyorum. Şimdi bu Nobeller vesaireyle gelinen nokta:

  • 1. Uzun açlığın şahane bir şey olduğu.
  • 2. Bunun geceden sabaha yapılırsa daha da şahane olacağı belirtiliyor.

Yani 17.00’den sabaha dek aç kalınan zaman, en ideal aralıklı açlık zamanı. “Time restricted diet”(Aralıklı Açlık Diyeti) deniyor. Amaç, sirkadiyen iç saat düzeni+açlık+uyku üçlüsünü birleştirmek. Akşam yiyip kahvaltıyı atlayarak da bunu yaptığını düşünenler var, ben hatalı buluyorum. Asıl menfaat gece açlığında.

Sağlıkla beslenme ile ilgili bilinen diğer

Öğün sayısını artırıp yediğimiz besin miktarını düşürmek zayıflamamız için daha uygun olacaktır.
Öğün sayısını artırıp yediğimiz besin miktarını düşürmek zayıflamamız için daha uygun olacaktır.

- Günde tek öğün yemek zayıflatır

Uzun süren açlıklardan sonra bir şeyler yenildiği zaman vücut savunmaya geçmekte ve “Tekrar aç kalırsam depoladığım enerjiyi kullanırım” mantığıyla yenileni depolamaktadır. Ramazan aylarında metabolizmanızın yavaşlayıp kilo almanıza sebep olması buna verilebilecek en güzel örnektir. Azar azar ve sık sık bir şeyler yemek hem acıkma duygunuzu bastırır hem daha az/kontrollü yemenizisağlar hem de metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olur.

Ekmek, kilolarından rahatsız insanlar için günah keçisi haline gelmiştir. Halbuki ekmeğin yanında yenilen onca yağlı, yüksek kalorili besinlere dikkat etmemiz gerekir.
Ekmek, kilolarından rahatsız insanlar için günah keçisi haline gelmiştir. Halbuki ekmeğin yanında yenilen onca yağlı, yüksek kalorili besinlere dikkat etmemiz gerekir.

- Ekmek yemek kilo aldırır

Ekmek sofraların baş tacı ve en temel enerji kaynağıdır. Gereğinden fazla tüketeceğiniz her gıda size nasıl kilo olarak geri dönecekse, fazla tüketeceğiniz ekmek de size kilo olarak geri dönecektir. Bir dilim ekmek 70 kaloridir ancak ekmeğin yağa ya da yemek suyuna bandırılmasıyla kalori iki, hatta üç katına çıkabilmektedir. Ekmek tüketmemek yerine, ekmeğin miktarına ve yanında tükettiğiniz gıdalara dikkat etmeniz doğru bir yaklaşım olacaktır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >