Zümrüt Apartmanı'nı 'kirli gerçeklik' ile savundu: Peki, nedir bu 'kirli gerçeklik' akımı?

Abdullah Şevki Yurtvermez'in yazdığı Zümrüt Apartmanı isimli kitapta çocuk istismarına yönelik ifadeler olduğu belirlendi.
Abdullah Şevki Yurtvermez'in yazdığı Zümrüt Apartmanı isimli kitapta çocuk istismarına yönelik ifadeler olduğu belirlendi.

Çocuğa yönelik cinsel istismar ifadelerinin yer aldığı Zümrüt Apartmanı kitabının yazarı açılan soruşturma kapsamında tutuklanmış ancak yapılan adli işlemlerin ardından serbest bırakılmıştı. Serbest bırakılan yazar Abdullah Şevki Yurtvermez'in savcılık ifadesi ortaya çıktı. 'Zümrüt Apartmanı' adlı kitabın yazarı, 'pedofili' ifadeler içeren bölümü, edebiyattaki 'kirli gerçeklik' akımı ile savundu. Şevki ifadesinde, söz konusu kitabı kirli gerçeklik adı verilen ABD’de yaygın olan akıma uygun olarak yazdığı, müstehcenlik ya da cinsel amaçla yazmadığını söylemesi oldu. Peki, 'kirli gerçeklik' akımı nedir? İşte detaylar.

Savcılık ifadesi ortaya çıktı

Zümrüt Apartmanı isimli kitabın yazarı Abdullah Şevki Yurtvermez ve kitabı basan yayınevi sahibi Alaattin Topçu’nun savcılık ifadeleri ortaya çıktı. Yazar Şevki ifadesinde, ''Çocuk ve Küçük Oyuncak Ayısı isimli öyküye ilişkin olarak, ben bu öyküyü herhangi bir müstehcenlik yada cinsel amaçla yazmadım. Öyküyü ‘kirli gerçekçilik’ adı verilen ABD de yaygın olan akıma uygun olarak kaleme almıştım. Bu akımda genellikle kısa cümlelere kullanılarak duygu yaratılmak istenilir. Ayrıca bu akımda anlatılan olay ile bu olayın kötülüğü anlatılmak istenir'' dedi.

Yazar Abdullah Şevki Yurtvermez böyle tutuklanmıştı.
Yazar Abdullah Şevki Yurtvermez böyle tutuklanmıştı.

Kirli gerçeklik akımı nedir?

Kirli gerçeklik ismiyle adlandırılan bu akım Amerika'da 1980'li yılların başında ortaya çıkmıştır. Bu akımın öncüsü ise Charles Bukowski olarak bilinir. Ancak kirli gerçeklik, çoğunluğa göre artık varolmayan bir edebiyat akımıdır.

Bu akımda, sessizlik duygusu, yalınlık, yabancılaşma, yalnızlık, tekinsizlik, karakterlerin ne yaptıkları gibi konular ele alınıyor ve genellikle karakterler sıra dışı kişilerden oluşuyor. Ayrıca karakterlerin ne yaptığı ele alınırken neyi nasıl yaptığı gibi durumlar belirtilmiyor.

'Kirli edebiyat bu rezaletleri barındırmamış'

Tarihçi Murat Bardakçı.
Tarihçi Murat Bardakçı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >