16.000 m2’lik kamusal parkıyla şehrin bir parçası olan konut kompleksi

16.000 m2’lik kamusal parkıyla şehrin bir parçası olan konut kompleksi

Alexandra Road Estate, Londra, Camden bölgesinde bulunan büyük bir konut kompleksi olarak karşımıza çıkıyor. 1968'de İngiliz mimar Neave Brown tarafından tasarlanan proje, 1972-1978 yılları arasında inşa ediliyor. Brütalist tarzdaki kompleks, 500 dairenin yanı sıra dükkanlar, atölyeler, bir toplum merkezi, özel ihtiyaçlara yönelik bir okul ve çocuk merkezi, öğrenme güçlüğü çeken gençler için bir bakım evi ve 16.000 metrekarelik bir kamusal park gibi fonksiyonlar da içeriyor.

Çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik prensipleri göz önünde bulundurularak planlanan kompleks, iç avlular, bahçeler ve kamusal alanlarla zenginleştiriliyor. Tasarım yaklaşımı, konut sakinlerine hem kişisel hem de komşularıyla etkileşime geçebilecekleri alanlar sunuyor.

Doğu-batı yönünde üç paralel bloktan oluşan sitenin yerleşimi, geçen trenlerden kaynaklanan ses ve titreşimi kontrol edecek şekilde kurgulanıyor. Demiryolu hattına doğrudan bitişik olan sekiz katlı blok ziggurat mantığında düzenleniyor ve trenlerin gürültüsünün sitenin iç kısmına ulaşmasını engelleyen bir gürültü bariyeri görevi görüyor.

Alexandra Road Estate, dönemin Kültür Bakanı Peter Brooke tarafından "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana İngiltere'deki en seçkin bina gruplarından biri" olarak tanımlanmıştır. Mimar Neave Brown, aynı projeyle RIBA 2018 Kraliyet Altın Madalyasını kazanmıştır.

Fotoğraflar @dec_michal - @MartinCharles I Rıba Collections