2022 Ağa Han Ödüllerinde finalistler arasında yer alan yapı!

2022 Ağa Han Ödüllerinde finalistler arasında yer alan yapı!

Filistin'in Toulkarem kentinde yer alan ve 2022 Ağa Han Ödülü finalistleri arasında bulunan yeni Adliye Sarayı, Filistinli mimarlık ofisi AAU Anastas tarafından tasarlanıyor.


Şehir, çevresindeki köylerden ve çiftliklerden gelen ürünlerin ticaret merkezi olarak biliniyor. Ayrıca coğrafi konumu nedeniyle Toulkarem, Filistin'in en verimli şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor.


Toulkarem'in kuzey girişinde bulunan Toulkarem Adliye Binası, Sulh ve Asliye mahkemelerine ev sahipliği yapıyor.


Önerilen kentsel konsept, bir dizi yapıyı içeriyor. Toulkarem'in şehre giden yolunda, üçgen şeklindeki arazinin en yüksek noktasında yer alan ilk bina kamu hizmetlerine ev sahipliği yaparken, ikinci bina ise yerel olarak üretilen bir arazi parçasıyla birlikte dikkat çekiyor.


Ön tarafa bakan ana bina, Toulkarem vatandaşlarına sosyal bir toplanma alanı sunarak binayı doğrudan kentsel bağlama entegre ediyor. Sokak ile binanın zemin katı arasındaki yükseklik farkı, bu alana yatırım yapılmasını teşvik eden bir kamusal alan tanımlıyor.


Ana binadaki yerel taş duvarlar, farklı eğimlerde geometrik formlar oluşturacak şekilde oyuluyor. Tulkarem'e giriş yaparken, öncelikle masif taş oymalı cephe; sonrasında ise ikinci binanın çelik geometrik desenli cephesi dikkat çekiyor.


Adliye Sarayı, kullanılan malzemeler ve kaplamalar açısından çeşitlilik gösteren bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Mimarlar, Filistin'de hala yürürlükte olan eski bir İngiliz yasasının, tüm yeni binaların taştan yapılmasını zorunlu kıldığını vurguluyor. Sonuç olarak, Filistin'deki her kasabanın bir taş ocağına 50 km'den daha az mesafede bulunduğunu belirtiyorlar. Bölgedeki yerel taş zenginliği, Adliye Sarayı'nın tasarımında önemli bir rol oynuyor.


Kamusal alan ile peyzaj zıtlık oluştururken, taş yapılar ve hafif çelik moucharabieh elemanları geleneksel ile modern arasında bir denge sağlıyor. Aynı zamanda, güneşi yansıtan filtre cihazları claire-obscure efektleri ortaya çıkarıyor.


Giriş binasında vezne ve noter gibi adliyenin idare birimleri yer alıyor. Mahkeme salonunun olduğu bina ise, bitkilendirilmiş alanla doğrudan bir ilişki kuruyor. Cepheleri, ince ve parlak çelik kaplama ile kaplanıyor, bu da şeffaflık ve gizlilik kavramlarını ön plana çıkarıyor.


@aauanastas
📸: @architecturalphotographer