Anıtkabir kompleksi

Anıtkabir kompleksi

KAZANANLAR: 10
Anıtkabir


Konum: Çankaya / Ankara
Yapım Tarihi: 1944 / 1953
Mimar: Emin Onat / Orhan Arda


Anıtkabir, Ankara'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren bir komplekstir.


Atatürk'ün 1938'deki ölümünden sonra naaşı, bir anıt mezar inşa edilene kadar Ankara Etnografya Müzesi'nde kalıyor. Anıtkabir'in konumunu belirlemek için bir komisyon kuruluyor ve Rasattepe olarak adlandırılan bölge seçiliyor. Yapının tasarımı için 1941'de düzenlenen uluslararası proje yarışması sonucu Emin Onat ile Orhan Arda'nın projesi seçiliyor. Projenin bazı değişikliklerle uygulanmasına karar veriliyor. 1944'te inşa edilmeye başlanan yapı, bazı aksaklıkların da etkisiyle 1953'de tamamlanıyor ve Atatürk'ün naaşı buraya naklediliyor.


Komplekse Aslanlı Yol adı verilen bir yol ile giriliyor ve çeşitli yapılar ve heykeller ile çevrelenmiş bir tören meydanına ulaşılıyor. Anıtkabir'in Şeref Holü olarak adlandırılan bölümünde Atatürk'ün sembolik bir lahdi bulunurken naaşı alt kattaki mezar odasında yer alıyor.


Anıtkabir'deki yapılar betonarme olarak inşa edilirken mermer, traverten, kabartma, mozaik ve fresk gibi süslemelerle dekore ediliyor. İkinci Ulusal Mimarlık Akımı üslubunda Neoklasik olan yapı, günümüzdeki Türkiye topraklarında tarih boyunca hüküm sürmüş Hitit, Yunan, Selçuklu ve Osmanlı kültürlerinden izler taşıyor. Anıtkabir yaklaşık 750.000 m² lik bir alanı kaplamakta olup, Barış Parkı ve Anıt Bloku olarak iki kısma ayrılıyor.
Anıtkabir'deki hizmet ve işlerin sorumluluğu Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı tarafından yürütülüyor ve etkinlikler kanunla hazırlanıyor. Milli bayramlar ve 10 Kasım gibi resmi anma günlerinde Anıtkabir'de hükümet tarafından törenler düzenleniyor.