ASLA Honor Award'ı Türkiye'ye getiren ilk proje!

ASLA Honor Award'ı Türkiye'ye getiren ilk proje!

Aytaç Architects tarafından tasarlanan Hebil 157 Evleri, Bodrum Yarımadası'nın kuzeyinde bulunan Hebil Koyu'na hakim bir tepede yer alıyor.


"Topografyanın Uzantısı Olarak Mimari" fikriyle şekillenen konut projesi, beş farklı yapıdan oluşuyor.


Arazideki yerleşim; yapıların şekli, alan ve yönelimlerini yapıların manzaradan eşit biçimde yararlanabileceği şekilde gerçekleştiriliyor.


Bir zamanlar o bölgenin yakınında bulunan efsanevi Kos Yanardağı'ndan püsküren lavların soğuyup kristalleşmesiyle yarımadayı oluşturduğu düşünülüyor. Projede de, Kos Yanardağı'yla kavramsal olarak ilişki kuruluyor ve o beş yapının formunda da bundan ilham alınıyor.


Yanardağ etkisi hem materyal hem de mekân organizasyonunda hissediliyor. Mekanlar, bölümlere ayrılmayı reddederek akışkan bir şekilde birbirine bağlanıyor.


Geniş cam yüzeyler Akdeniz manzarasını içeriye taşıyarak içerisi ve dışarısı arasındaki ayrımı bulanıklaştırıyor. İç mekânlarda volkanik bazalt, dış mekânlarda ise yerinde yapılan kazılardan elde edilen aglomera kullanılıyor.


On bin lavanta çiçeği ve zeytin ağacıyla düzenlenen peyzaj, sedatif bir etki göstererek Akdeniz ekosistemini destekliyor.


Tasarım: Alper Aytaç (Aytaç Achitects)
Peyzaj Tasarımı: Gülşen Aytaç, Ahmet Cengiz Yıldızcı
İnşaat Başlangıç ve Bitiş Yılı: 2006-2011
Fotoğraf: Ferit Gelgeç, Mehmet Okutan