BIG’ten ödüllü sosyal konut tasarımı

BIG’ten ödüllü sosyal konut tasarımı

Bjarke Ingels grubu, düşük gelirli vatandaşlara barınma imkanı sağlayan bir konut yapısı tasarladı.

Kopenhag'da yer alan 5 katlı ahşap kaplama yapıda, yüksek tavanlara (3.5 metre/11.5 ft) ve ferah iç mekanlara sahip toplamda 66 konut bulunuyor. Ayrıca, her biri açık hava teraslarına sahip.

2013 yılında Danimarkalı kentsel alan tasarımcısı Jan Gehl'in belirlediği misyon doğrultusunda, kar amacı gütmeyen Lejerbo konut derneği, BIG'i Dortheavej projesini tasarlamak üzere görevlendirdi. BIG'den yaya geçitlerini açık tutarak ve bitişikteki yeşil bahçeye dokunmadan, bölgede büyük ihtiyaç duyulan uygun fiyatlı konut ve kamusal alanları tasarlaması istendi.

BIG ve Lejerbo, konutların mekansal niteliklerine ve uygun fiyatlı konut bütçesi üzerindeki inşaat stratejisine verdikleri öncelik nedeniyle Danimarka Mimarlar Birliği tarafından Lille Arne Ödülü ile ödüllendirildi.

Yapının gözenekli duvarı, merkezden hafifçe kıvrılarak güneyde halka açık bir plaza ve kuzeyde samimi bir yeşil avlu için geniş bir alan oluşturuyor. Bina, sokak seviyesinde, sakinlerin ve genel halkın sorunsuzca avluya geçebilmesini sağlayacak şekilde açılıyor.

Yapı, çevresindeki mahallenin ölçeğiyle uyumlu bir yüksekliğe sahip ve tasarımın katmanlı doğası, güneydeki küçük açık hava terasları için geniş alanlar oluşturuyor. Uzun ahşap plakalar, modülleri vurgulamak ve damalı deseni dönüşümlü olarak ön plana çıkarmak için cepheyi her yönden kaplıyor.

Tavandan tabana geniş pencereler, gün ışığını ve manzarayı içeriye taşıyor ve bu da projenin yaşam alanlarını belirleyen önemli özelliklerden biri olarak öne çıkıyor.

Dairelerin büyüklükleri 60-115 m2 arasında değişirken, iç ve dış mekanlarda genellikle açık renk tonları kullanılarak ahşap ve beton gibi malzemeler sade bir tasarım anlayışıyla tercih ediliyor.

@big_builds
📸 @rasmus_hjortshoj