Bir döneme damgasını vuran ikonik kaput amblemleri

 Bir döneme damgasını vuran ikonik kaput amblemleri

Bir döneme damgasını vuran ikonik kaput amblemleri

Kaput amblemlerinin ortaya çıkışı, ilk otomobillerin ön kısmında yer alan radyatörler kapaklarına takılan sıcaklık göstergelerinin sürücü kabinine taşınmasıyla başlıyor. Zamanla bu göstergelerin kaputtaki yerlerini özel amblemler alıyor. Dış radyatör kapağı bir zorunluluk olmaktan çıktıktan sonra bile kaporta süsleri otomobillerin önemli bir özelliği olmaya devam ediyor.

1920'lerden itibaren otomobil üreticileri radyatör kapaklarını kanatlar, hayvanlar ve çeşitli motiflerle süslüyor. Kaput amblemleri 1940'lara kadar bir norm gibi tasarlanıyor ve özel isimler veriliyor. Otomobil üreticileri için bir statü sembolü olan kaporta amblemleri aynı zamanda tasarımların niteliklerini artırmak ve fark oluşturmak için kullanılıyor.

1968'de ABD'de ve 1974'te Avrupa Birliği'nde getirilen yasal düzenlemeler ile yaya güvenliği sebebiyle sabit kaput amblemlerini kaldırılıyor. Günümüzde hala bazı lüks otomobil markaları tarafından kullanılan bu süsler; çarpma anında katlanacak veya kaportanın içine girecek şekilde geliştiriliyor.

1- Rolls-Royce - Spirit of Ecstasy (📷 @rollsroycecars)
2- Mercedes-Benz - Three-Pointed Star (📷 @mercedesbenzmuseum)
3- Jaguar - Leaper
4- Lincoln - Four-Pointed Star (📷 @badwf)
5- Lincoln - Greyhound (📷 @lincoln)
6- Chevrolet - Bel Air (📷 Rich Franco)
7- Bentley - Flying Spur (📷 @bentleymonaco)
8- Cadillac - Fins (📷 @hagerty)
9- Buick - Goddess (📷 Peggy Collins)