Braun ve Apple’ın birbirine çok benzeyen ürünleri

Braun ve Apple’ın birbirine çok benzeyen ürünleri

Braun ve Apple'ın birbirine şaşırtıcı derecede benzeyen ürünleri!


Apple tasarımlarında Braun etkisi aslında bir sır veya gizli bir durum değil. Birçok ikonik tasarıma imza atan Alman endüstriyel tasarımcı Dieter Rams, Apple'ın tasarım yaklaşımını doğrudan etkiliyor.


Steve Jobs'ın "markanın asıl ruhu" olarak adlandırdığı ve iPod'dan iPhone'a birçok Apple ürününün tasarlayan Jony Ives, Dieter Rams'ın tasarım yaklaşımına hayranlık duyuyor. 1961'den 1995'e kadar Braun'un baş tasarımcısı olan Dieter Rams'ın çalışmaları ve ilkeleri Ive'ın çalışmalarında ilham kaynağı oluyor.


Ive, Rams'ın tasarımlarını "cesur, saf, mükemmel orantılı, tutarlı ve zahmetsiz" olarak överken bu ürünlerin bir bakışta tam olarak ne olduğunun ve nasıl kullanılacağının anlaşıldığını belirtiyor. Diğer yandan Gary Hustwit'in Objectified (2009) adlı belgeselinde Rams; Ives'ın baş tasarımcısı olduğu Apple'ın o dönemde var olan ve kendisinin iyi tasarımın on ilkesine göre ürünler tasarlayan sayılı şirketten biri olduğunu belirtiyor.


"Daha az ama daha iyi" felsefesiyle tanınan Rams'a göre iyi tasarımın on ilkesi şu şekilde:
İyi tasarım yenilikçidir.
İyi tasarım ürünü kullanışlı kılar.
İyi tasarım estetiktir.
İyi tasarım ürünü anlaşılır kılar.
İyi tasarım göze batmaz.
İyi tasarım dürüsttür.
İyi tasarım uzun ömürlüdür.
İyi tasarım son detayına kadar eksiksizdir.
İyi tasarım çevre dostudur.
İyi tasarım mümkün olduğu kadar az tasarımdır.


Ive, Rams'ın bu tasarım ilkelerini benimsiyor. Tüm bunlar Dieter Rams'ın tasarladığı Braun ürünleri ile Jony Ives'ın tasarladığı Apple ürünleri arasındaki benzerliği açıklıyor.