Cumhuriyet için kurulan özel taklar!

Cumhuriyet için kurulan özel taklar!

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun!


Cumhuriyetimizin 10. yılı özen ve heyecanla kutlanırken bu güne özel taklar kuruluyor. Kırsaldan merkeze ülke genelindeki yerleşim yerlerindeki önemli cadde, sokak ve meydanlar yüzlerce tak ile donatılıyor. Bu geçici yapılar, günün önemini vurgulayacak şekilde bayraklar, sözler, lambalar, çiçekler ve mimari süslemeler ile bezeniyor.


Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim 1923'ten sonra her yıl düzenli olarak milli bayram olarak şenliklerle kutlanıyor. 10. yıl özelinde ülke genelinde özenle hazırlıklar yapılıyor. Kutlamalar için özel bir komisyon kuruluyor ve kapsamlı bir organizasyon ile milli birlik ve beraberlik duygusunun yaşanması hedefleniyor.


19. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti'nde çeşitli bayram, şenlik, festival, kutlama, tören ve özel olaylarda tak kurma adeti görülüyor. Bu adet Cumhuriyet döneminde de sürdürülüyor. 10. yıl için hazırlanan taklar; valilikler, belediyeler, fabrikalar, bankalar, sanayi ve ticaret odaları, spor kulüpleri, iş adamları, esnaf ve meslek toplulukları ve eğitim kurumları gibi çeşitli özel ve resmi girişimler ile kuruluyor.


Görsel 1: Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu
Görsel 2 ve 8: @hayalleme
Görsel 4: Cengiz Kahraman Arşivi
Görsel 6: Atilla Oral Arşivi