Detay 18: Yedikule Hisarı ve Restorasyonu

Detay 18: Yedikule Hisarı ve Restorasyonu

Zindanıyla nam salmış, efsaneleriyle bilinen @yedikulehisari'nın yapımı 413 senesine dayanıyor. II. Theodosius tarafından yaptırılan hisar, Sarayburnu'ndan Bakırköy'e uzanan sahil yolu üzerinde yer alıyor.


Hisarın 439 senesinden tamamlanmasından sonra savaşlardan dönüşte şehre giriş için kullanılmak suretiyle bir zafer takı inşa ediliyor. III. Theodosius Dönemi'nde ise Marmara'dan gelecek saldırılara karşı deniz surları inşa edilince, bu zafer takı kapı hâline getiriliyor ve Altın Kapı ismini alıyor. Fetih sonrası Fâtih Sultan Mehmed Han, surları tamir ettirip buraya ek üç kule yaptırıyor ve hisarın toplamda 7 kulesi oluyor. Kulelerin inşasının 1457'de tamamlanmasıyla semte ismini veren Yedikule, günümüzdeki iç kale görünümünü kazanıyor.


Yakın zamanda Fatih Belediyesi tarafından hayata geçirilen Yedikule Hisarı Restorasyon Projesi'nde, Mimar Celâleddin Çelik Giriş Kulesi'nin kaybolmuş olan külah çatısını aslına uygun bir şekilde projelendirdi. @nunarchitecture @celaleddincelik


Çelik, çalışmayı şu ifadelerle aktarıyor:


“İlk inşa edildiği dönemdeki gibi yine ahşaptan, ama günümüz teknolojisiyle, lamine ahşap bir strüktür ve özgün malzemesi olan kurşun yerine çağdaş titanyum alaşımlı çinko kaplamalarla bu çatıları projelendirdik. Projeyle birlikte hem burçların yağmur suyuyla temasını kesmeyi hem kent siluetine o masalsı imgeyi geri getirmeyi hedefledik. Ayrıca proje yapıya geri dönülemez bir müdahale içermiyor, yani gerektiğinde külahlar sökülebilecek. Bu önemli dokunuşla Yedikule Hisarı tekrar şehir hayatına katılacak. Kara surlarının içinde kaybolmuş, girilmez, nerede olduğu bilinmez bir yapı durumundayken alametifarikası olan külahlarıyla birlikte özgün kimliğine yeniden kavuşacak."


Kaynak: Fatih Belediyesi, Yedikule Hisarı


@fatihbelediye`@yedikulehisari