Dikkat çeken hareketli çatı: The Shed

 Dikkat çeken hareketli çatı: The Shed

Manhattan'ın Hudson Yards bölgesinde bulunan kültür merkezi The Shed, New York merkezli mimarlık firmaları Diller Scofidio + Renfro ve Rockwell Group tarafından tasarlanıyor. 2019 yılında yapımı tamamlanan bu kültür merkezi, sahip olduğu benzersiz özelliklerle dikkat çekiyor. The Shed, hareket ettirilebilen, geri çekilebilen ve boyutunu neredeyse iki katına çıkaran hareketli bir çatıya sahip olmasıyla öne çıkıyor.

Özel bir tasarıma sahip olan The Shed, çok yönlü bir performans alanına dönüşebiliyor. Sahip olduğu U şeklindeki esnek çatı sayesinde, mekan içinde farklı etkinliklere ve performanslara uygun bir atmosfer oluşturulabiliyor.

Hudson Yards bölgesindeki bu kültür merkezi, sanat ve performans dünyasına katkıda bulunmak amacıyla tasarlanıyor. The Shed, mimari yenilikleri ve işlevselliği bir araya getirerek, Manhattan'ın kültür sahnesine dinamik bir katkı sunuyor.

Hareketli çatı, 'İç içe geçen dış kabuk' olarak tanımlanıyor. Boji tekerlekleri üzerinde ana binadan uzaklaşarak 1.087 metrekarelik bir alana yayılıyor.

Kulübenin hareketli kabuğu, hafif ve dayanıklı çelik diagrid çerçevesiyle desteklenmiş yarı saydam EFTE panellerle kaplanıyor. Bu malzeme, aynı zamanda yalıtım camının termal özelliklerini hafif bir yapıyla birleştiriyor. McCourt, iç mekanı karartmak ve sesi azaltmak için EFTE panellerinin üzerinden geçebilen parlak zeminlere ve siyah gölgelere sahip. Hareketli kabuk, sabit binanın üzerine yerleştirildiğinde açık hava meydanına dönüşen bir alan oluşturuyor.

Binada iki, dört, altı ve sekiz olarak bilinen dört çift yükseklikte seviye bulunuyor.

The Shed'in içerisinde bulunan sütunsuz galerilerin zeminleri ve tavanları kalın tellerle desteklenen cam perde duvarlara sahip. Ana binanın içinde iki seviyeli galeri alanı, çok yönlü bir tiyatro, bir prova alanı, bir yaratıcı laboratuvar ve bir etkinlik alanı bulunuyor.

@diller_scofidio_renfro @rockwellgroup @theshedny
📸 @iwanbaan