Dünyadaki en ünlü 10 suriçi kentinden biri: Dubrovnik

Dünyadaki en ünlü 10 suriçi kentinden biri: Dubrovnik

Dubrovnik, Hırvatistan'ın Adriyatik Denizi kıyısında yer alan Orta Çağ'dan kalma tarihi eserleri ile ünlü bir şehirdir. Dünyanın en ünlü 10 Orta Çağ suriçi kentinden biri olarak kabul edilen şehir, plaj ve botanik bahçelerinin yer aldığı Lokrum Adası ile de bilinir.

Dubrovnik'in tarihi, Osmanlı dönemiyle de bağlantılıdır. Eski adıyla Türk kaynaklarında Ragusa olarak geçen şehir-devleti, Ragusa Cumhuriyeti'ne, I. Murat dönemi 1365 yılında ayrıcalık tanınmış, Osmanlı himayesine alınmış ve yıllık vergiye tâbi tutulmuştur. Ancak, 1815 yılında düzenlenen Viyana Kongresi, şehri Avusturya yönetimine vermiştir. Bu şekilde, şehir üzerindeki 443 yıllık Osmanlı egemenliği sona ermiştir.

Şehrin tarihi alanları 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.1991'de Yugoslavya'dan ayrılma sırasında Sırp saldırıları nedeniyle önemli ölçüde zarar görmüş olan şehir, UNESCO tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları sonucunda 2005 yılı itibarıyla eski görünümüne büyük ölçüde kavuşmuştur.

Kaynak: web.archive.org