Filistinli mimarlık ofisi AAU Anastas'tan mağaza tasarımı

 Filistinli mimarlık ofisi AAU Anastas'tan mağaza tasarımı

Filistinli mimarlık ofisi AAU Anastas, Kudüs'teki 12. yüzyıldan kalma Haçlılar manastırına taş tonozlu hediyelik eşya mağazası tasarladı.

Mağaza, Kudüs'ün en önemli yerlerinden biri olan Abu Ghosh'taki Aziz Meryem Diriliş Manastırı'nın tarihi bağlamına saygı gösteren çağdaş bir yapı olarak tasarlanıyor.

Filistin'deki Haçlılar, yerel unsurlarla yurt dışından getirdikleri çeşitli mimari unsurların bir arada kullanmalarıyla tanınıyordu.

Projede yerel taş ustalarıyla işbirliği yapan AAU Anastas, yeni tasarım ve üretim yöntemlerini kullanarak mevcut inşaat prensiplerini uyarlıyor.

Yeni mağazanın sütunları masif taştan yapılıyor ve ızgara tavanı birbirine kenetlenen 169 adet taş tonozdan oluşuyor. Sistem, 1699'da mahzen inşasına izin veren özel bir sistemin patentini alan Fransız mühendis Joseph Abeille'in (1673-1756) icadından esinlenerek tasarlanıyor.

Taş tonoz, manastırın mimari geçmişini ve Filistin'deki Haçlı mimarisine özgü taş inşaat tekniklerini modern bir perspektifle yansıtıyor.

Yeni dükkanın kare planı, yapının üç cephesini çevreleyen bir dizi sütun etrafında düzenleniyor. İçeride devasa taş sütunlar, mağazanın pencereleri boyunca uzanan teşhir raflarını destekliyor.

@aauanastas
Fotoğraflar @architecturalphotographer