Geçmişle günümüz arasında diyalog kuran yapı: Sille Okulu

 Geçmişle günümüz arasında diyalog kuran yapı: Sille Okulu

@teget_architecture tarafından tasarlanan Sille Okulu tamamlandı..

Okula adını veren Sille, bugün Konya şehir merkezinin 8 km kuzeybatısında bulunan 4.000 nüfuslu bir mahalle olarak karşımıza çıkıyor. Eski bir hanın izleri takip edilerek inşa edilen okul yapısı, vadi boyunca devam eden derenin doğu kıyısındaki eğimli bir araziye yerleşiyor. Okulun sokaktan ve aşağıdaki dere seviyesinden iki girişi bulunuyor.

Ortasında U şeklinde bir avlu bulunan yapıda iki katlı blok eğime otururken avluya açılan kollar tek kata yerleşiyor. Avlu zig-zag formunda ahşap bir arkadla çevreleniyor. Okulun kuzey tarafına, arazideki kot farkından yararlanılarak bir sığınak eklemleniyor ve bu yapı, avlunun önündeki arkad, bahçe ve çatıdaki yeşil teras gibi alternatif açık alanlar oluşturuyor.

Ahşap strüktürün hakim olduğu yapıda, cepheler taş duvarlarla örülüyor ve geleneksel ahşap kagir duvarlar irili ufaklı hacimler oluşturacak şekilde farklı açıklıklarda diziliyor. Böylelikle derslik, ofis ve çok amaçlı salon gibi farklı hacimler yan yana gelebiliyor. Avluya bakan koridorlar öğrencilere hem bir teneffüs hem de bir hazırlık alanı oluşturuyor.

Ahşabın yalnızca strüktür değil aynı zamanda kaplama ve mobilya olarak da kullanıldığı yapıda, dolaplar duvarların içerisine saklanıyor. Tarihi bir yapıdan referansla hazırlanan proje, geçmişle günümüz arasında bir diyalog kurarak yerel mirasın gelecek jenerasyonlara taşınmasına imkan tanıyor.

Kaynak: XXI Magazine