Geometrik formuyla dikkat çeken müze yapısı!

Geometrik formuyla dikkat çeken müze yapısı!

Dublin merkezli tasarım ofisi Heneghan Peng Architects, keskin açılı geometrik formulya dikkat çeken Filistin Müzesi'ni tasarlıyor. Bölgenin kırsal peyzajına açılan müze, eğimli topografyaya ayak uyduran teraslı düzenlemesi yapılıyor. Yapı; Filistin tarihi, toplumu ve kültürü hakkındaki bilgilerin iletilmesi için kuruluyor.


Yapı, Ramallah'ın kuzeyindeki Filistinli Hristiyan kasabası olan Birzeit'te, Akdeniz'e bakan bir tepenin üzerinde konumlanıyor. Alan, Birzeit Üniversitesi tarafından müzeye sunuluyor. Batı Şeria'nın geleneksel teraslı manzaralarına referans veren tasarım, 2011 yılında düzenlenen uluslararası yarışmayı kazanarak hayata geçiriliyor.


Açılı geometrik cephede yerel kireçtaşı kullanıyor ve yapı, doğal topografyanın devamı gibi geliştiriliyor. Eğimli topoğrafyayı takip eden bir dizi teras bitkilendirilerek bölgenin verimli topraklarına atıfta bulunuyor. Yerel bitkiler, bölgenin tarihi ticari bağlantılarını vurgulamak için çeşitli türlerle bir arada ekiliyor.


Müze binası; iklim kontrollü galeri alanları, amfitiyatro, kütüphane, derslikler ve atölyeler ile yerel kültürün ve sosyal hayatın sürdürülmesine altyapı sunuyor.


2017 yılında tamamlanan proje, Ağa Han Mimarlık Ödülü'nün 14. dönemi (2017–2019) kazanları arasında yer alıyor.


@palmuseum
📸: @iwanbaan