Hatay’da çok sayıda mimarlık ofisinin yer aldığı pilot proje

Hatay’da çok sayıda mimarlık ofisinin yer aldığı pilot proje

Hatay'da çok sayıda mimarlık ofisinin yer aldığı pilot proje 🔖

Türkiye Tasarım Vakfı, 2023 Şubat ayındaki depremden zarar gören Hatay'ı canlandırmak için çok sayıda mimarlık ofisini bir araya getirerek bir pilot proje oluşturdu.

Ekibin şehir merkezini yeniden planlama çalışma prensipleri ise şu şekilde:

“1920'lerde yapılmış olan Fransız planı izleri temel bir yaklaşım prensibi olarak sürdürülmektedir. Depremin yıkıcı etkisini artıran dere yataklarına yerleşim anlayışı terk edilerek nehir ve su kıyıları yeşil alan olarak ayrılmıştır.

Masterplana göre, nehir kıyısı ve dere yataklarının imara kapatılmasıyla toplam yeşil alan deprem öncesine göre yaklaşık 2 katına çıkarılmıştır.

Söz konusu çalışma alanı tüm Antakya'nın depremden sonra “afete dirençli ve kentsel yaşam kalitesi yüksek" olacak şekilde yeniden yapılandırılmasında pilot çalışma alanı olarak değerlendirilmektedir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılacak uygulama, yapı yükseklikleri kademeli olarak zemin +4, 5, 6 kat olarak düzenlenmektedir.

Tüm bölge içerisinde mevcut ana yol izleri tutularak yeniden kurgulanan ulaşım ağı, yaya, bisiklet, insan, toplu taşıma odaklı olarak ele alınmakta, özel otomobile bağlı ulaşım kontrollü olarak düzenlenmektedir."

@turkiyetasarimvakfi
@ttvhatay
@dbarchitects_
@boranekinci.architects
@cininiarchitects
@nsmh__
@yalin_mimarlik
@bilgin.studio
@tecearchitects
@rasastudyo
@domepartners
@ind_inter.national.design
@viva.architects
#sourstudio
#antakyakentinmimarları
#bakamimarlık