Helsinki'de kubbelerle yenilenen müze ve sergi yapısı: Amos Rex

Helsinki'de kubbelerle yenilenen müze ve sergi yapısı: Amos Rex

Amos Rex'in çıkış notası, Helsinki'nin önde gelen müzelerinden Amos Anderson Sanat Müzesi'ne dayanıyor. Amos Anderson yapıldıktan sonra çağdaş sanatın yenilikçi sergileme yöntemlerine uyum sağlamak için zaman içerisinde yeni bir mekana ihtiyaç duyuluyor. Bu doğrultuda Lasipalatsi isimli tarihi yapı, Finlandiya'nın 1930'larda işlevsel mimari açıdan en iyi korunmuş örneklerinden biri olarak seçiliyor.

2018'de @jkmmarchitects kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçen Lasipalatsi'nin içerisinde bulunan 590 koltuklu Bio Rex sineması da Amos Rex'e dahil ediliyor.

Yenilenmiş Lasipalatsi bir diğer adıyla Amos Rex'e gelen ziyaretçiler fuaye alanında meydana bakan bir pencerenin önünden geçerek bodrum galerilerine yöneliyorlar. Yeni galerinin çatısı, çevredeki binaların manzaralarını gören, eğimli çatı ışıklıklarına sahip bir dizi kubbe ile şekillendiriliyor. Küratörlerin tercihine bağlı olarak sergilerin doğal ışıkla aydınlatılmasına izin veriliyor.

Lasipalatsi içindeki mevcut restoranlar ve mağazalar fonksiyonlarına devam edecek şekilde yenileniyor. Kapalı mekanların yanı sıra hareketli bir meydan tasarımına da sahip olan proje, açık hava etkinlikleriyle de şehre canlılık katmayı hedefliyor.