İbadethane 08: At-Taufik Camii

İbadethane 08: At-Taufik Camii

Mimar: JOSO
Proje: At-Taufik Mosque
Yıl: 2021
Konum: Endonezya
📸: @mariowibowo_


JOSO tarafından tasarlanan At-Taufik Camii, kubbeli veya küp şeklindeki camilerin aksine Endonezya takımada mimarisiyle uyumlu yükselen çatı tipiyle dikkat çekiyor. Esma-ül Hüsna süslemeleriyle bezeli cephesi modern cami tasarımının islami karakterini vurguluyor.




Caminin mekânsal bölgeselleştirmesi, Hablum Minannas Hablum Minallah felsefesine dayanıyor. İnsanlar arası ilişki birinci katta ve insan ile yaratıcı arasındaki ilişki ikinci katta gerçekleştiriliyor.




Birinci katta abdest alanı, tuvaletler, auditorium ve yönetim odası bulunuyor. Bu kat, farklı etkinliklere ev sahipliği yapıyor ve özellikle yoğun günlerde namaz alanı olarak da genişleyebiliyor. İkinci katta ise insanın ana namaz alanını bulunuyor. Bu alandaki yüksek çatı, Yaratıcının büyüklüğüne işaret ediyor. Ayrıca, çatıdaki gün ışığı alanları da yeterli doğal aydınlatmayı sağlıyor ve odada dramatik bir ambiyans oluşturuyor. Bu odanın bir diğer ilgi noktası, Kabe'deki hacerülesvedi yansıtan katı siyah malzeme kullanılarak tasarlanmış mihrab bölgesi oluyor.