İbadethane 11: Amir Shakin Arslan Mosque

İbadethane 11: Amir Shakin Arslan Mosque

İBADETHANE 11

Proje:architecture
Mimar: L.E.F.T Architects ( @leftarchitects )
Yıl: 2016
Konum: Lübnan

LEFT Architects tarafından tasarlanan Amir Şakib Arslan Camii, bölgedeki eski bir caminin restorasyonu olmasına rağmen, iç ve dış alanları tamamen yeniden tasarlanıyor. Mimarlar, camiyi Mekke ile aynı hizada olacak şekilde yönlendirmek için önemli değişiklikler yapmak zorunda kalıyor. Bu amaçla, Kabe'ye doğru olan yöne işaret eden yeni bir tavan penceresi ekleniyor ve özel tasarlanan yapı bu hizaya getiriliyor. Ayrıca, camiyi modernleştirmek ve geleneksel mimariyi zarif bir şekilde yorumlamak adına, yeni unsurlar da ekleniyor.

Caminin önündeki eski otopark alanı, şimdi oturma alanları ve çeşmesi olan halka açık bir meydana dönüştürülüyor. Mimarlar, mevcut taş hacmi kısmen kaplayan beyaz metal bir yapı inşa ediyor. Bu yapı, caminin minaresi rolünü üstleniyor ve üzerine yazılmış iki kelimeyi içeriyor. Yapının tepesinde "Allah" kelimesi, gökyüzündeki ilahi varlığı sembolize ederken, yapının alt kısmında yer alan "İnsan" kelimesi, insanı temsil ediyor. Bu tasarım, meydandaki ziyaretçilere hem estetik bir deneyim sunuyor hem de manevi düşünceye teşvik ediyor.

Mevcut yapının iç kısmında, özel olarak Suriye Halep'ten getirilen kireç karışımı kullanılarak tonozların içbükey yüzeyleri "beyazlatılarak" yeniden düzenleniyor ve tonozlu alanı kesen minimalist bir müdahale yapılıyor. Bu tasarım, Kıble duvarının Mekke'ye doğru olan yönünü belirlemeyi ve Mihrap boşluğuna doğal ışık getirmeyi amaçlıyor.

📸 : @iwanbaan