İbadethane 12: Saintr Chapellr

İbadethane 12: Saintr Chapellr

İBADETHANE 12
Proje: Sainte-Chapelle
Yıl: 1241- 1248
Konum: Paris / Fransa

Sainte-Chapelle; Paris'teki Gotik mimarisinin zarafeti ve renkli vitraylarıyla ünlü olan kilisesi. Fransızca adıyla "Kutsal Şapel" anlamına geliyor. Kilise, Paris'teki Île de la Cité 'de, Notre-Dame Katedrali'nin hemen yanında yer alıyor. Sainte-Chapelle, 13. yüzyılın ortalarında geleceğin Aziz Louis'i olan IX. Louis tarafından Hz. İsa'nın en prestijli emanetlerini barındırmak için inşa ediliyor.

Sainte-Chapelle, rekor bir süre olan yedi yıldan daha kısa bir sürede tamamlanıyor. Bu muazzam yapı, ışık duvarlarıyla, Capetian monarşisini ve Fransa krallığını yücelten bir altın eseri andıran bir tasarıma sahip.

Sainte-Chapelle'in en dikkat çekici özelliği, zarif ve büyük ölçekli vitray pencereleri oluyor. Kilisenin alt katı, kraliyet sarayı olarak kullanılıyor ve ikinci kat, azizlerin ve diğer dini figürlerin tasvir edildiği vitray pencerelerle kaplanıyor.

Devrim sırasında hasar gören eski palatin şapeli, 19. yüzyılda tarihi eserlerin restorasyonu için bir laboratuvar haline getiriliyor . 15 metre yüksekliğinde 15 cam çatıya bölünmüş olan vitray pencereler, Eski ve Yeni Ahit'ten 1113 sahnenin, İncil'e göre, kutsal emanetlerin 13. yüzyılda Paris'e gelişine kadar olan dünya tarihini anlatıyor.

📸 : @juans83