İbadethane 13: Grundtvig Kilisesi

İbadethane 13: Grundtvig Kilisesi

İBADETHANE 13
Proje: Grundtvig Kilisesi
Yıl: 1927 – 1940
Konum: Kopenhag / Danimarka

Grundtvig Kilisesi, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yer alan önemli bir mimari şaheser. Kilisenin tasarımı, Danimarkalı mimar Peder Vilhelm Jensen-Klint tarafından yapılıyor. İnşası 1940 yılında tamamlanan kilise, adını bir din adamı ve düşünür olan N.F.S. Grundtvig'den alıyor.

Klint, proje öncesinde Zelanda adasındaki basamaklı çatılı kiliseler de dahil olmak üzere çeşitli Danimarka köy kiliselerini inceliyor. Yapıların geleneksel inşaat teknikleri, malzemeleri ve dekorasyonu, kilisenin tasarımına ilham kaynağı oluyor. Dışarıdan bakıldığında belirgin bir görünüme sahip olan yapı, Tuğla Ekspresyonizmi ile Gotik mimarisinin klasik dikey çizgilerini modern geometrik formlarla birleştiriyor.

Grundtvig Kilisesi, aynı zamanda iç mekanının genişliği, yüksek tavanları ve özgün tasarımıyla da öne çıkıyor. Gotik mimariden ilham alan ve boyut olarak Kopenhag Katedrali ile benzerlik gösteren iç mekanda, Danimarka yapı malzemesi olan yaklaşık beş milyon sarı tuğla kullanılıyor.

Kopenhag'ın sembollerinden biri olarak kabul edilen Grundtvig Kilisesi, sadece ayin zamanlarında değil , yıl boyunca ziyaretçilerini ağırlıyor.

1-3-4-5-7-8-9 📸@pli.panda