İç Mekan Tasarımı: La Fábrica / Ricardo Bofill

İç Mekan Tasarımı: La Fábrica / Ricardo Bofill

İÇ MEKAN TASARIMI


Proje Ofisi: Ricardo Bofill Taller de Arquitectura
Proje: La Fábrica
Konum: Sant Just Desvern (Barselona)
Yıl: 1973-1975


Eski bir çimento fabrikası olan La Fábrica, 1970'lerde Ricardo Bofill'in kendi mimarlık ofisi olan Taller de Arquitectura tarafından ofislere ve yaşam alanına dönüştürülüyor.


Bofill, fabrika içerisinde hiçbir yere çıkmayan merdivenler, hiçbir şeyin desteklemediği betonarme yapılar, geniş işlevsiz alanlar, havada asılı olan demir yığınlar gibi elemanlarla karşılaşıyor. Terkedilen ve kısmen harabe halinde olan fabrikanın tadilat işlemleri yaklaşık iki yıl sürüyor.


Dönüşüm süreci, yapının bir kısmının yıkılmasıyla başlıyor. Bofill'i heyecanlandıran şey, yapının brutalist karakteri, geneldeki tezatlık ve ilgi çekici mekanlar oluyor. La Fábrica' ya yeni yapılar ekleniyor. Yeni yapılarda bulunan pencereler, kapılar, merdivenler gibi yapı elemanları dış duvarlara ve bazı mekanların içine yerleştiriliyor. Sonraki aşamalarda fabrikada bitkilendirme çalışmaları yapılıyor.


Ricardo Bofill'in mimarlık stüdyosu, 4 kata yayılacak şekilde tasarlanıyor. Katlar arası ulaşım ise dönel bir merdivenle sağlanıyor. Stüdyoda kullanılan mobilyaların çoğu Taller de Arquitectura tarafından tasarlanıyor. Bofill, fabrikanın üst kısmında bulunan yalnızca kaba betondan oluşan geniş bir alanı, evinin ana yaşam alanı olarak tasarlıyor. Bofill, bu odayı 'evcil, anıtsal, brutalist ve kavramsal' kelimeleriyle tanımlıyor.


Zemin katta bulunan mutfak-yemek odası, ailenin ev içinde buluştuğu merkezi bir nokta olarak hizmet veriyor. Oscar Tusquets tarafından tasarlanan çift taraflı şömine odaya farklı bir atmosfer katıyor. Taller de Arquitectura tarafından tasarlanan sandalye ve tabureler, mimar Antoni Gaudi'nin tasarımlarının bir yorumunu sunuyor.