İnşaatına 75 milyon dolar bağışlanan o yapı!

 İnşaatına 75 milyon dolar bağışlanan o yapı!

Açılışı Eylül 2023 tarihinde yapılan Perelman Performing Arts Center, New York City'nin Manhattan kentindeki Dünya Ticaret Merkezi kompleksinin kuzeydoğu köşesinde yer alan performans sanatları merkezidir.

Gösteri Sanatları Merkezi'nin planları ilk olarak 2004 yılında Aşağı Manhattan Kalkınma Kurumu (LMDC) tarafından duyuruluyor. Bu planlar, 11 Eylül saldırılarından sonra Dünya Ticaret Merkezi alanının yeniden inşasının bir parçası olarak ortaya çıkıyor.

Adını inşaatına 75 milyon dolar bağışlayan iş adamı Ronald O. Perelman'dan alıyor. Bu merkez, müzik, tiyatro, dans ve diğer performans sanatlarını barındıran geniş bir yelpazede etkinliklere ev sahipliği yapmayı amaçlıyor.

Kısaca PAC NYC olarak da bilinen Perelman Performing Arts Center, mimarlık ofisi REX ve Davis Brody Bond tarafından tasarlanıyor. Yapımında yaklaşık 5000 adet Portekiz mermeri kullanılan yapı, 129 bin metrekarelik bir alana sahip. Lobi katında halka açık bir restoran, bar, teras ve sahne yer alıyor. PAC NYC baklava şeklinde desenlere sahip panelleri ile öne çıkıyor. Özellikle geceleri kehribar rengine dönen paneller, merkezin etkileyici ve göz alıcı bir atmosfer oluşturmasına katkı sağlıyor. Cephedeki mermer 0,5 inç (12,7 mm) kalınlığında kullanılıyor ve enerji kullanımını azaltmak ve güvenliği artırmak için her iki tarafı da camla kaplanıyor.

PAC NYC'de üç adet esnek performans alanı bulunuyor. Bu üç alan gerektiğinde tek bir tiyatro salonuna ekstra alan sağlamak üzere duvarların dönüp genişleyebileceği şekilde tasarlanıyor ve zemin-tavan yükseklikleri değiştirilebiliyor. Oditoryumlar esnek unsurlar sayesinde 62 farklı konfigürasyona yeniden düzenleniyor

Eski New York belediye başkanı Michael Bloomberg, yapıyı bölgenin yeniden doğuşunun “son büyük parçası" olarak nitelendiriyor.

@rexarchitecture @davisbrodybond
@pac_nyc
@iwanbaan