Kazananlar 01: Quay Quarter Tower

Kazananlar 01: Quay Quarter Tower

Sidney Opera Binası'nın yakınında bulunan ve 3XN Architects tarafından tasarlanan Quay Quarter Tower (QQT), 2022'de Lizbon'da gerçekleşen Dünya Mimarlık Festivali'nde (WAF) ödül kazanan projeler arasında yerini alıyor ve yılın binası seçiliyor.


Geleneksel, tekdüze yüksek bir yapının özelliklerini taşımayan QQT, üst üste dizilmiş beş değişken hacimden oluşan, bir topluluk duygusu yaratan, “işbirliği, sağlık, esenlik" gibi kavramlara odaklanan, dikey bir köy olarak tasarlanmış bir ofis binası. 3XN, mevcut kulenin ileri dönüşümünü içeren radikal bir sürdürülebilirlik stratejisi kullanıyor.


Hareketli Circular Quay'de yer alan 206 metrelik, 49 katlı bina, mevcut AMP Center'ın yıkılıp yeniden yapılması yerine geri dönüştürülerek inşa ediliyor.


QQT, orijinal yapının (kirişler, kolonlar ve plakalar) %65'inden fazlasını ve orijinal çekirdeğin %95'ini koruyarak 12.000 tonluk (Sydney ve Melbourne arasındaki 35.000 uçuşa eşdeğer) karbon tasarrufu sağlıyor.


Quay Quarter Tower bünyesinde Çevresel, Sosyal ve Kentsel olmak üzere üç sürdürülebilirlik düzeyi bulunuyor.


Dünya Mimarlık Festivali Program Direktörü Paul Finch, Quay Quarter Tower mimarisi için şunları söylüyor:
“50 yıllık bir ticari kulenin büyük bölümünü korumakla görevlendirilen bina dünya çapında bir kaliteye sahip, yeniden kullanım için mükemmel bir örnektir. COVID öncesi inşa edilmesine rağmen pandemi sonrası kullanıcılar için sağlıklı ve çekici bir alan sağlayan, ileriye dönük çalışma alanı tasarımları içeriyor. İşveren spekülatif bir fikir geliştirme riskini alarak bu işe başladı ve sonuç olumlu oldu."


Quay Quarter Tower (QQT)


Konum: Sidney, Avustralya


Boyut: 102,000 m²


Mimar: 3XN


İş Ortakları: Arup, BVN, Aspect Studios, BG&E, Design Research Studio, Studio Olafur Eliasson