KAZANANLAR 03: B2 Evi

KAZANANLAR 03: B2 Evi

Konum: Çanakkale / Türkiye
Boyut: 150m2
Yıl: 1999-2001
Mimar: Mimarlar ve Han Tümertekin @hantumertekin


Mimarlar ve Han Tümertekin ofisinin tasarladığı ve 2001 yılında inşa edilen B2 Evi, 2002-2004 yılları arasında dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan Aga Khan Mimarlık ödülüne layık görüldü.


Aga Khan Mimarlık Ödülleri, İslam kültür ve mimarisine yapılan katkıları tanımak ve ödüllendirmek amacıyla, çağdaş tasarımdan restorasyon projelerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. 1977 yılından beri de her üç yılda bir verilen bir ödül olarak biliniyor.


O yılların kazanan projesi olan B2 Evi, Selman ve Süha Bilal isimli iki kardeş için tasarlanıyor. Çanakkale'nin Büyükhüsun Köyü'nde yer alan yapı, bölgenin tarihini, çevresinde bulunan yapıları ve köyün özgün peyzajını ve düzeni dikkate alınarak kurgulanıyor.


Han Tümertekin imzalı konut, modern tasarımı ile çevredeki geleneksel köy evlerinden mimari olarak farklı bir dil ortaya koyuyor. Ancak, evin yapımında kullanılan malzeme seçimleri ve yerel yapım teknikleri evin köy mimarisi ile ortak bir dil geliştirmesini sağlıyor.


Kazananlar serisinin bu haftaki paylaşımında yer alan B2 Evi'ni Ağa Han Mimarlık Ödülü Jürisi'nin notuyla tamamlıyoruz: “B2 Evi, iyilik ve mükemmelliğin oluşturduğu hissi somutlaştıran tasarımı ile ödüle layık görülmüştür. Yapı, üzerinde bulunduğu coğrafyaya, çevresindeki evlere ve peyzaja saygı duyan ve içinde bulunduğu toplumun bir parçası olan yeni ve özgün bir tasarımdır...”


Fotoğraflar @cemalemden