Kazananlar 06: Troya Müzesi

Kazananlar 06: Troya Müzesi

Proje: Toya Müzesi
Konum: Çanakkale
Proje Tipi: Müze Sergi, Kültür
Yıl: 2011-2018
Mimar: Ömer Selçuk Baz / Yalın Mimarlık Ekibi


Troya arkeolojik alanı, 4000 yılı aşkın bir geçmişiyle çeşitli medeniyetlere tanıklık etmiş ve Avrupa'nın kültürü, sanatı ve gelişimi için önemli bir rol oynamıştır. Bu benzersiz tarihsel mekan, üstün evrensel değeri nedeniyle 1998 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil ediliyor. Ayrıca, bu alanda 2000 yıldan fazla bir süredir süregelen bir edebiyat mirası da bulunuyor.


Troya Müzesi, arkeolojik alanın yaklaşık 800 metre uzağında bulunmakta olup Troya'nın zengin tarihini anlatmak için doğal, kültürel, sanatsal ve arkeolojik bağlamıyla ilişkilendirilen bir kurum olarak önemli bir rol oynuyor. Müze binası, 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ulusal bir mimari tasarım yarışması sonucunda seçiliyor. Müze, 7 yıllık bir çalışmanın ardından Ekim 2018'de ziyarete açılıyor. Ayrıca, 2018 yılı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Troya Yılı" olarak ilan ediliyor, bu da bu önemli mirası kutlama ve vurgulama amacı taşıyor.


Troya Müzesi Yalın Mimarlık ( @yalin.mimarlık ) tarafından, düzenlenen ulusal bir mimari yarışma sonucu tasarlanıyor. Bu müze, hem Troya'dan gelen eserleri sergileyen hem de Troya'nın kendisini konu alan bir kuruluş olarak, Troya buluntularının değerini artırıyor. 2018 yılında, Troya Ören Yeri'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmesinin 20. yılında, Troya Müzesi kapılarını ziyaretçilere açıyor. Müze binası, 2020 yılında Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından verilen 2020 Yılı Özel Ödülü'ne layık görülüyor. Ödülün açıklamasında, müzenin olağanüstü ışık ve gölge oyunlarıyla "zamanın geçtiği hissini" ve "geçmişi günümüzle bağladığı" vurgulanıyor.


Yaklaşık olarak 90.000 m²'lik alan üzerine planlanan Troya Müzesi'nin 12.765 m²'lik kısmını kapalı alanlı müze, teşhir, depolama, idari birimler, laboratuvar ve sosyal donatı mahalleri oluşturuyor. 37.250 m²'lik açık alanda ise teşhir, peyzaj, otopark ve ziyaret alanları yer alıyor.


@omer_selcukbaz
Fotoğraflar : Emre Dörter / Murat Germen @emredorter @muratgermen