Kazananlar 07: Sydney Opera House

 Kazananlar 07: Sydney Opera House

KAZANANLAR: 07
Sydney Opera House


Konum: Avustralya
Yıl: 1956 - 1973
Mimar: Jørn Utzon


Sydney Opera Binası, birçok ödül ve tanıma layık görülen ve dünyanın en önemli mimari sembollerinden biri olarak kabul edilen yapılardan biridir.


1973 yılında tamamlanan ve 2007 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilen bu yapı, Danimarkalı mimar Jørn Utzon tarafından tasarlanıyor. Utzon, Sydney Opera Binası'nın tasarımı sayesinde 2003 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazanıyor.


Yeni Güney Galler Hükümeti, 1956 yılında Sydney'de opera ve senfoni orkestraları konserleri için iki performans salonunun tasarımını oluşturmak amacıyla bir yarışma düzenliyor. Bu yarışmaya, Jørn Utzon'un basit eskiz çizimleriyle katılması dikkat çekiyor ve Utzon'un çizimleri, yarışma jürisi tarafından büyük bir beğeni topluyor. Utzon'un tasarımı, dünyanın en büyük binalarından biri olma potansiyeline sahip olarak görülüyor ve opera binası konsepti kabul ediliyor.


Sydney Opera Binası'nın yapımına Mart 1959'da başlanıyor ve proje üç temel aşamada ilerliyor: ilk olarak Sydney Limanı'na bakan podyumun inşası gerçekleştiriliyor, ardından binanın dış kabuğu oluşturuluyor ve son olarak iç mekanın tasarımı tamamlanıyor.


Utzon'un eşsiz tasarımı, konik çatıları ve beyaz seramik dış kaplamasıyla tanınıyor. Utzon, her bir kabuğun beyaz yelkenleri andırmasını hedefliyor. Yapının çatısı için tam 1,056,000 adet beyaz seramik fayans İsveç'ten getiriliyor ve ikonik çatının inşası tam 11 yıl sürüyor. Yarışmada birinci seçilen bu tasarım, kendine özgü ve çağdaş bir yaklaşımı temsil ediyor.


1966 yılında, yapının maliyetleri arttığı için Jørn Utzon projeden ayrılmak zorunda kalıyor ve göreve gelen üç mimar tarafından devam ettiriliyor. Utzon'un orijinal tasarımında bir dizi değişiklik yapılıyor. Opera binası 5 tiyatro salonunu içeriyor, toplamda 1000 odası ve bunlar içinde 5 tane prova stüdyosu, 60 tane soyunma odası, 4 lokanta, 6 bar ve çok sayıda hatıra dükkânı bulunuyor.


Nihayet 1973 yılında tamamlanarak hizmete açılan Sydney Opera Binası, eşsiz mimarisi, kültürel önemi ve etkileyici sahne sanatları gösterileriyle hem Avustralya hem de dünya çapında tanınan bir simge haline geliyor.


Fotoğraflar : Ryan, Michael Evans, leelakajonkij, Paul Liu, NasimHC, wagner_md, jovannig