Kazananlar 08: İMÇ

Kazananlar 08: İMÇ

KAZANANLAR: 08
İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ)


Konum: Fatih / İstanbul
Yapım Tarihi: 1960-1967
Tasarım Ekibi: Metin Hepgüler, Sami Sisa, Doğan Tekeli


Saraçhane ile Haliç arasında, Atatürk Bulvarı boyunca uzanan İstanbul Manifaturacılar Çarşısı; modernleşmeye geç başlayan İstanbul'un ilk büyük ölçekli alışveriş merkezi örneklerinden. 1950'lerde kumaşçılar, manifaturacılar ve toptancıların ihtiyacı doğrultusunda ortaya çıkan çarşı arayışı; 1967 yılında bu modern yapının inşaatının bitmesi ile çözüme kavuşturulmuş.


Meslek erbabının büyük kısmını içinde toplayabilecek kapasitede bir çarşı yaptırmak isteyen manifaturacılar; Menderes dönemi istimlak çalışmaları sonucunda "Sınırlı Sorumlu İstanbul Manifatura ve Kumaşçılar Çarşı Yapı Kooperatifi"ni kurdular. 1954 yılında kurulan kooperatif kısa zamanda ciddi ekonomik güce kavuşmuş.


1950'lerde yoğun olan istimlak çalışmaları sebebiyle ekonomik olarak eli sıkışık olan belediye; daha öncesinde bir kısmı yanmış olan bu bölgeyi, kooperatifle ortak şekilde istimlak etmeyi hedeflemiş.


Kooperatif ile belediyenin işbirliği sayesinde; istimlak işlemleri, arsanın satışa çıkarılması ve Kooperatif satın alınması gibi süreçler 4,5 yılın ardından 1958'de tamamlanmış.


Arsanın satın alınması ve imar meseleleri tamamlanmasının ardından arsaya inşa edilecek çarşının şehrin içindeki geniş alanı en iyi şekilde kullanması ve Kooperatifin ihtiyaçlarını karşılaması için ideal projeyi bulmak adına bir yarışma düzenlenmişler. 1960 yılının başında düzenlenen yarışmayı genç mimarlar Doğan Tekeli, Sami Sisa ve Metin Hepgüler'in ortak projesi kazanmış.


Kooperatifin kurulumunun üstünden 7 yıl geçtikten sonra 1961 yılının mart ayına gelindiğinde çarşının ilk temeli atılmış. İMÇ'nin 1967 yılında ilk, 1968 yılında da ikinci kısım inşaatı tamamlanmış.


Genç mimarların projedeki ana güdüsü; alana oldukça yakın olan Süleymaniye Camii'nin baskın olduğu silüette büyük bir etki bırakmayacak, silüeti etkilemeyecek bir mimari kurgu oluşturmakmış. Çarşı tasarımında cumbalar, teraslar, balkonlar ve üst katlarda geri çekilmeler kullanılmış.


Projenin detaylı içeriği ve görselleri için arkitekt.com' a göz atabilirsiniz.