Kazananlar 09: Faysal Camii (Faisal Mosque)

Kazananlar 09: Faysal Camii (Faisal Mosque)

KAZANANLAR: 09
Faysal Camii ( Faisal Mosque )


Konum: İslamabad / Pakistan
Yapım Tarihi: 1976 / 1986
Mimar: Vedat Dalokay


Faysal Camii, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yer alıyor. Margalla Tepeleri'nin eteklerine kurulmuş olan bu ulusal cami, dünyanın en büyük camilerden biri olarak biliniyor. Faysal Camii, ismini Suudi Arabistan'ın eski Kralı Faysal'dan alıyor.


Ünlü Türk mimar Vedat Dalokay'ın farklı tasarımı, 1969 yılında düzenlenen uluslararası bir yarışma sonucunda seçiliyor. Yarışmada 43 farklı ülkeden gelen 17 proje arasından, Dalokay'ın tasarımı Pakistan Hükümeti tarafından ödüllendiriliyor. Caminin inşaatı, Suudi Kralı Faysal'ın 28 milyon dolarlık bağışının ardından 1976 yılında başlıyor. Geleneksel kubbelerden farklı olarak, beton kabuklardan oluşan modern bir tasarıma sahip olan bu cami Bedevi çadırını andıran bir şekilde tasarlanıyor ve dört adet 260 fit (79 m) yüksekliğinde minareyle çevriliyor. Tasarımda, 10.000 kişinin ibadet edebileceği üçgen bir ibadet salonunu oluşturan sekiz kenarlı, eğimli kabuk şeklinde çatılar bulunuyor.


Binanın temel yapısı, dört beton kiriş tarafından desteklenen ana ibadet alanını içeriyor. Caminin dört sıra dışı minaresi, Türk mimarisinden ilham alınarak tasarlanıyor. Mimar Vedat Dalokay, bu mescidin tasarımının Kabe'yi soyut bir şekilde temsil ettiğine inanıyor. Giriş doğuya yönelik ve ibadet alanının önünde revaklı bir avlu bulunuyor. Cami, kütüphane, konferans salonu, müze ve kafe gibi mekanları içeriyor. Çadır şeklindeki ana ibadet alanı beyaz mermerle kaplı, ünlü Pakistanlı sanatçı Sadequain'in mozaikleri ve Türk tarzı avizesi ile süsleniyor.


Kıble Duvarı, Türk sanatçısı Mengü Ertel'in tasarladığı mavi beyaz kaligrafik çinilerle kaplanıyor. Caminin içinde Türk ve Pakistan esintileri görülüyor. Cami, tasarımında çağdaş ve klasik İslam mimarisini birleştirerek alışılmadık bir yolu benimsiyor. Bu eşsiz tasarım, öğelerinin birçoğunu Bedevi çadırından alsa da, Osmanlı tarzı minareler ve Kabe'nin kare şeklini kullanarak İslam mimarisiyle uyumu korumayı başarıyor.


Cami, kilometrelerce uzaklıktan görülebilecek bir konumda bulunuyor ve şehrin ana bölgesine göre yüksek bir noktada yer alıyor.


Fotoğraflar: AA / Wikipedia