Kazananlar 12: MAXXI Museum

 Kazananlar 12: MAXXI Museum

KAZANANLAR: 12
MAXXI Museum

Konum: Roma / İtalya
Yapım Yılı: 2009
Mimar: Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects'in tasarladığı ve İtalya'nın ilk ulusal çağdaş sanat müzesi olan MAXXI Müzesi, Roma'da bulunuyor. MAXXI, 2010 yılında açılıyor ve çağdaş sanatın yanı sıra mimariye de ev sahipliği yapıyor.

1998 yılında Kültürel Miras Bakanlığı tarafından başlatılan uluslararası yarışmanın ardından seçilen proje, ulusal çağdaş sanat ve mimari merkezi için hazırlanan bir binaya adanıyor. 273 aday arasından seçilen Zaha Hadid'in önerisi, kentsel dokuyla bütünleşme kapasitesi ve yeni kurumun potansiyelini başarılı bir şekilde yorumlayan, aynı zamanda olağanüstü bir kamusal alan serisi ile donatılmış yenilikçi mimarisiyle jüriyi etkilemeyi başarıyor.

Müze, sadece sergi alanları değil, aynı zamanda kütüphane, kitapçı, kafe, restoran ve diğer sosyal alanları da içeren geniş bir kompleks olarak tasarlanıyor.

Proje, açık ve düzenli bir plana sahip olmasına rağmen, kullanım esnekliği projenin ana hedefi olarak belirleniyor. Mekanlar arasındaki süreklilik, gereksiz duvar bölmeleri veya kesintiler olmaksızın, her türlü hareketli ve geçici sergi için uygun bir mekan olmasını sağlıyor.

Avluya girildiğinde projenin ana unsurları dikkat çekiyor. Kavisli beton duvarlar, asma siyah merdivenler, doğal ışık alan açık tavan yapının mimari kimliğini oluşturuyor.

MAXXI, doğal aydınlatmanın vurgulandığı bir tasarıma sahip. Tavanda ki beton kirişler arasındaki boşluklar, cam kaplamayla örtülüyor. Bu taşıyıcı kirişler aynı zamanda sanat eserlerinin sergilenmesi için kullanılıyor. Kirişler, merdivenler ve zeminde kullanılan aydınlatma sistemi, müzeye giren ziyaretçiler için bir keşif rotası oluşturuyor.

Fotoğraflar: @iwanbaan