Kazananlar 15: Çamlıca Kulesi

 Kazananlar 15: Çamlıca Kulesi

KAZANANLAR: 15
Çamlıca Kulesi

Konum: Üsküdar / İstanbul
Yıl: 2020
Mimar: Melike Altınışık

İBB tarafından 2011 yılında düzenlenen yarışma sonucunda projelendirilen Çamlıca Kulesi, Melike Altınışık Architects (MAA) tarafından tasarlanıyor.

Çamlıca Kulesi, dünyada 100 radyo kanalının aynı anda frekansları karışmadan yayın yapabildiği ilk ve tek yer olarak biliniyor. Dağınık vericilerin tek merkezde toplanması, görüntü kirliliğini ve elektromanyetik kirliliği azaltarak enerji verimliliğini artırıyor. Kule, Radyo-TV yayıncılığı kalitesini ve kapasitesini yükselterek Türkiye'nin kalkınmasında önemli bir rol üstleniyor.

Kule, 30.150 metrekarelik alanda inşa ediliyor ve deniz seviyesinden 587 metre yüksekliğiyle İstanbul'un en yüksek yapısı olarak öne çıkıyor. Zemin altında 4, zemin üzerinde 45 olmak üzere toplam 49 kattan oluşuyor. Çamlıca Kulesi, ülkemizin en yüksek yapısı olmasının yanı sıra, deprem riski ve rüzgar yükünün en kritik noktalarının kesiştiği riskli bir bölgede bulunması nedeniyle sıradan bir yapıdan farklı olarak simgesel bir niteliğe sahip.

Gelişen teknolojiyle birlikte, Radyo-TV yayıncılığı için artan verici ihtiyacına karşın, Kule A.Ş.'nin prestij projesi olan Çamlıca Radyo&TV Kulesi, dağınık vericileri tek bir merkezde toplayarak hem yayıncılığın modernize edilmesine hem de çevreci bir yapı ile İstanbul'a simgesel bir değer kazandırıyor. Küçük Çamlıca Televizyon ve Radyo Kulesi, yerli teknoloji firmalarıyla yapılan işbirliğiyle Radyo-TV yayıncılığı kalitesini dünya standartlarına yükselterek ülke kalkınmasına önemli katkı sağlıyor.

Projenin tasarımında, restoranlar, sergi alanları, toplantı alanları, panoramik asansör ve İstanbul Boğazı'na bakan iki katlı seyir terası bulunuyor. Ayrıca, Küçük Çamlıca Korusu'ndaki mevcut park yürüyüş yolu ile dönüştürülen podyum içinde, halka açık etkinlik alanları da yer alıyor.

@melikealtinisikarchitects
@camlicakule

📸 @studio_naaro