Kazananlar 16: Haydar Aliyev Kültür Merkezi

Kazananlar 16: Haydar Aliyev Kültür Merkezi

KAZANANLAR 16
Haydar Aliyev Kültür Merkezi


Konum: Bakü / Azerbaycan
Yıl: 2012
Mimar: Zaha Hadid Architects


Haydar Aliyev Kültür Merkezi, modern, sıradışı ve futuristik mimarisiyle, Azeri toplumunun geleceğe yönelik yaklaşımının bir sembolü olarak kabul ediliyor. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bu kültür kompleksi, adını Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'den alıyor.


Zaha Hadid Architects tarafından tasarlan bu yapı, Bakü'de çok amaçlı bir kültür kompleksi için düzenlenen yarışmada modern ve çarpıcı tasarımıyla dikkat çekerek birincilik kazanıyor. Haydar Aliyev Kültür Merkezi, temelde uzay kafes sistemiyle birleştirilmiş beton bir yapıdan oluşuyor. Bu mimari yaklaşım, yapıya hem dayanıklılık sağlayarak güvenli bir altyapı oluşturuyor, hem de estetik açıdan çarpıcı bir görünüm sunuyor. Merkezin dış cephesi, akıcı hatlara sahip organik bir formda tasarlanıyor. İç mekanlar da aynı akışkan estetiği yansıtıyor. Cam ve betonun kombine edildiği yapı, modernizmin ve ilerlemenin simgesi olarak kabul ediliyor.


Zaha Hadid'in konsept tasarımını oluşturduğu, detay tasarımını ise Kıbrıslı Türk mimar Saffet Kaya Bekiroğlu'nun gerçekleştirdiği yapı, Türk firması DİA Holding tarafından 3,5 yılda inşa ediliyor. 205 milyon Euro'ya mal olan yapı, içerisinde konser salonu, konferans salonu, kütüphane, müze ve sanat galerileri gibi alanları barındırıyor. Mimarisi, Azerbaycan mitolojisinde önemli bir yere sahip olan Hazar Denizi'nin yükselişini sembolize ediyor.


@zahahadidarchitects
📸 @iwanbaan @huftonandcrow @binet.helene