Kazananlar 18: London City Hall

Kazananlar 18: London City Hall

KAZANANLAR 18
London City Hall


Mimar: Norman Foster, Foster + Partners
Konum: Londra – Birleşik Krallık
Yıl: 1998 – 2002


Londra Belediye Binası (City Hall), Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da yer alıyor. Büyük Londra İdaresi'nin (GLA) içerisinde yer aldığı yapı modern yapı, Norman Foster tarafından tasarlanıyor ve 2002 yılında tamamlanıyor. Yapı, Thames Nehri'nin güney kıyısında, Londra Kulesi'nin hemen karşısında konumlanıyor.


Belediye Binası, başkentin sembolik projelerinden biri olarak demokratik sürecin şeffaflığını ve çevrenin korunmasını ön plana çıkarıyor. Bu bina, Meclis odası, komite odaları ve kamu tesislerinin yanı sıra Belediye Başkanı, Meclis üyeleri, Belediye Başkanı kabinesi ve destek personeli için ofisler sunuyor. On seviyede 12.000 metrekarelik bir alana sahip.


Meclis odası, nehrin kuzeyindeki Londra Kulesi'ne bakan bir konumda bulunuyor ve Londralılar Meclis'in çalışmalarını izleyebiliyorlar. Ayrıca, halk da binayı kullanmaya davet ediliyor. Üst kattaki esnek alan olan 'Londra'nın Oturma Odası', sergiler veya etkinlikler için kullanılabiliyor ve çatıdaki teras, Londra'nın eşsiz manzaralarını izlemek için güzel bir alan sunuyor. Tabanda ise nehir kenarında keyifli zaman geçirilebilecek bir kafe ve meydan bulunuyor. Bina, evrensel erişimi sağlamak amacıyla asansörler ve yumuşak rampalarla donatılıyor.


Geleneksel ön/arka kavramlarından uzak olan bina, bilgisayar modelleme teknikleri kullanılarak geliştirilen, geometrik olarak değiştirilmiş bir küre formundan esinlenerek tasarlanıyor. Bu şekil, güneş ışığına maruz kalan yüzey alanını en aza indirerek optimum enerji performansı sağlıyor. Güneye doğru eğilen yapı, içeriye doğru adım atarak doğal gölgeleme sağlıyor. Soğutma sistemleri ise yer altı suyuyla çalışarak enerji tasarrufu sağlıyor. Sonuç olarak, bina tipik bir klimalı ofis binasının tükettiği enerjinin sadece dörtte birini kullanacak şekilde tasarlanıyor.


@officialnormanfoster
@fosterandpartners
@normanfosterfdn