Kazananlar: Türk Tarih Kurumu

Kazananlar: Türk Tarih Kurumu

KAZANANLAR: 05
Türk Tarih Kurumu


Konum: Sıhhiye / Ankara
Proje Tipi: Kamu Yapısı
Yıl: 1951-1967
Mimar: Turgut Cansever / Ertur Yener


Türk Tarih Kurumu binası yapımı tamamlandıktan 13 yıl sonra 1980 yılında, Ağa Han Vakfı tarafından düzenlenen Ağa Han Ödülü'ne aday oluyor ve ödüle layık görülen 15 proje arasına giriyor!


Türk Tarih Kurumu, yerel tarihi ilk kaynaktan araştırmaya olanak tanıyan önemli işlevinin yanı sıra yapı tasarımıyla da ön plana çıkıyor. Turgut Cansever ve Ertur Yener'in tarihten referans alarak tasarladıkları yapı, Ağa Han Ödülü'ne layık görülüyor ve bu ödülle dünya çapında tanınan bir yapıya dönüşüyor.


Yaşadığı coğrafyayı keşfetmeye ve tarihsel süreci göz önünde bulundurarak tasarım yapmaya önem veren Turgut Cansever, Ertur Yener ile birlikte tasarladığı Türk Tarih Kurumu binası tasarımı ve yapının ana işleviyle toplumun geçmişini ele alıyor.


Türk Tarih Kurumu, matbaa ve kurum binası şeklinde iki parçalı olarak kurgulanıyor. Toplam inşaatı 17 yıl süren yapı; kütüphane, toplantı salonları, çalışma alanları gibi birimlerin bir avlu etrafında toplandığı şekilde tasarlanıyor. Yapının tasarımında güncel teknolojiyi kullanma çabasıyla birlikte geleneksel yöntemleri teknolojiye entegre etme amacının olduğu görülüyor.


Jürinin Tarihsel İçerikle Uyum Araştırması başlığı altında değerlendirdiği bina şöyle bir yazıyla anlatılıyor:


“Ödül, çağdaş yapı teknolojisini geleneksel fikir ve ilkelerle birleştiren bir mimari anlatım biçimine giden yolda olumlu bir aşama oluşturduğu için verilmiştir. Merkezi avlu geleneksel Osmanlı yapılarının içe dönük karakterini yansıtırken, İslam mimarisinin bütünlük ilkesi de parçaların bütüne olan ilişkisini belirlemekte bir düzenleme aracı olarak kullanılmıştır. 1930'lardan bu yana Ankara'da yapılan binaların belirgin ortak özelliği olan Uluslararası üsluba bir tepki olan bu bina, geleneklerden neler öğrenilebileceğinin bir örneği ve daha geçerli bir mimari dile işaret eden bir öncüdür."


Fotoğraflar / Arkiv