Kentlerde Bugün: Gazze

 Kentlerde Bugün: Gazze

Gazze'nin sahili ve limanı şehir merkezinin 3 km batısında konuşlanmıştır. Gazze Kudüs'ün 78 km güneybatısında, Tel Aviv'in 71 km güneyinde, ve Refah'ın 30 km kuzeyinde yer almaktadır.

5 bin yıl öncesine uzanan insan yerleşim tarihiyle dünyadaki en eski şehirlerden biridir. Via Maris olarak bilinen ticaret rotası üzerinde bulunması nedeniyle, tarih boyunca Güney Filistin'in önemli bir ticaret merkezi ve Kızıldeniz'den gelen Baharat Yolu'nun önemli bir durak noktası olarak işlev görmüştür.

Eski şehir Gazze merkezinin esas kısmını oluşturur. Kabaca iki kısma ayrılır; Kuzey kısmı Daraj bölgesi ve Güney kısmı Zeytun bölgesi. Yapıların çoğu Memlûk ve Osmanlı döneminden kalmış olsa da daha önceki dönemlerden de kalma eserler vardır. Yedi kapısı bulunan eski şehrin içindeki antik bölüm, yaklaşık olarak 1,6 km2'lik bir alanı kaplamaktadır. Zeytun bölgesinde Aziz Porphyrius kilisesi, Vilayet Camii ve Es-Sammara Hamamı bulunmaktadır.

Anadolu Ajansı'nın 5 Mart verilerine göre, İsrail'in 125 gündür Gazze'ye yönelik süren korkunç saldırılarında, 13 binden fazlası çocuk olmak üzere 28 bine yakın insan öldürüldü. Birleşmiş Milletler Uydu Merkezi (UNOSAT) görüntülerinin, 21 Şubat itibarıyla Gazze'de 5 ibadethane, 1 müze, 3 arkeolojik alan dahil olmak üzere en az 22 sit alanının zarar gördüğünü doğruladığı ifade edilen açıklamada, Gazze'deki diğer tarihi alanların da zarar gördüğü ancak şu aşamada bu yapıların son durumunun tespit edilemediği kaydedildi.

Gazze'deki hükümet basın ofisi, 30 Aralık 2023'te yaptığı yazılı açıklama ile İsrail'in Gazze saldırıları nedeniyle bölgedeki 325 tarihi ve kültür varlıklarından 200'den fazlasının yıkıldığını bildirdi. Yıkılan tarihi yapılar arasında Cibaliya'daki El-Ömeri Camisi, Cibaliya Bizans Kilisesi, Şeyh Şaban Camisi, Gazze kentinin Şucaiye Mahallesi'ndeki Ez-Zafr Demri Camisi, Deyr el-Balah kentindeki El-Hıdr Makamı, Han Yunus'taki Halil er-Rahman Camisi ve Gazze kentindeki Yazma Eserler Merkezi bulunuyor.

Görsel 1: Wikipedia
Görsel 2: Washingtonpost
Görsel 10: Static.Standard.Co.Uk
Kaynak: Wikipedia, Anadolu Ajansı