Kentlerde Bugün: Jaipur

Kentlerde Bugün: Jaipur

Jaipur, Hindistan'ın Rajasthan eyaletinde bulunan tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Mimari açıdan Jaipur şehrinde, geleneksel Rajput ve Mughal mimarisinin etkileri görülüyor. Şehir bunun yanı sıra geniş caddeleri, etkileyici sarayları, kaleleri, fortları, surları ve tapınaklarıyla ünlü olmasıyla biliniyor. Bu bağlamda özellikle Hawa Mahal, City Palace ve Jal Mahal detay ve süslemeleriyle öne çıkıyor.


Rajput tarzında genellikle yüksek duvarlar, çıkıntılı balkonlar, zarif kemerler ve dekoratif detaylar kullanılıyor. Bu noktada saraylar ve kalelerde yüksek kuleler, geniş avlular ve çeşitli geometrik desenlerin kullanımı dikkat çekiyor. Mughal tarzı ise genellikle büyük kubbeli yapılar, geniş bahçeler, su kanalları ve süslemeli fıskiyeler ile karakterize ediliyor.


Şehir coğrafi açıdan Thar Çölü'nün kenarında yer alarak Aravalli Sıradağları'nın eteklerinde kuruluyor. Şehir merkezinde ve çevresinde sur savunma hatları da yer alıyor. Konumu ve surlu yapısı dolayısıyla da çevresindeki doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor.


Sanatsal açıdan Jaipur, el sanatları, el dokuması kumaşlar, süslemeli seramikler, cam işlemeleri, mücevherler ve minyatür resimler gibi birçok sanat dalında da etkin rol oynuyor. Şehirdeki zanaatkârlar ve sanatçılar, geleneksel teknikleri kullanarak bölgenin kültürel ve tarihi değerlerini yansıtarak günümüzde de turizme katkı sağlamaya devam ediyor.


1- Hawa Mahal
2- Galtaji
3- Albert Hall Museum
4- Amber Fort
5- City Palace
6- Birla Mandir
7- Jal Mahal
8- Nahargarh Fort
9- Jaigarg Fort
10- Jaipur City Walls