Kitabeler 07: Divriği Ulu Cami Minber

Kitabeler 07: Divriği Ulu Cami Minber

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, bir cami, bir darüşşifa ve bir türbenin bir araya geldiği bir külliye kompleksi olarak biliniyor. Bu yapılar Anadolu Selçuklu Devleti'ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde inşa ediliyor. Ulu Camii, Süleyman Şah'ın oğlu Ahmet Şah tarafından inşa ettirilirken; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılıyor. Yapı kompleksine, 1228 yılında başlanıyor ve 1243 tarihinde tamamlanıyor. Bu muazzam yapının baş mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah'tır.


Abanoz ağacından yapılan minber, dünyanın en uzun ömürlü ağacıyla inşa ediliyor ve hala orijinalliğini koruyarak kullanılıyor. Bu eşsiz minber, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde inşa edilmiş olup kündekâri tekniğinin en güzel örneklerinden biridir. Bu minber, dört farklı ahşap işçiliği stiline ev sahipliği yapmasıyla dikkat çeken önemli bir eserdir. Genel şekli ve süslemeleri çağdaş minberlere benzerken, minberin üzerindeki kabartma yazıların sayısı bakımından öne çıkıyor. Minberde toplam 21 Arapça metin bulunuyor; bunların 3'ü kitabe, 18'i ise ayet ve hadislerdir. Yazılar, Selçuklu Sülüsü olarak adlandırılan yazı stiliyle yazılıyor ve bitkisel motiflerle süsleniyor.


Yaklaşık 12-13 yılda yapılan minberin ustası Tiflisli İbrahim oğlu Ahmet, ismini mihrap tarafındaki onikigen yıldız içerisine işliyor.


Minberin üzerinde Cin Suresi'nin 18.'i Ayet'i yer alıyor.


Arapça metin; وَاَنَّالْمَسَاجِدَلِلّٰهِفَلَاتَدْعُوامَعَاللّٰهِاَحَدًاۙ


Türkçe meali; Şüphesiz ki mescidler Allah'ındır (secdeler O'na mahsustur). Öyleyse sakın Allah'tan başka hiçbir tanrıya dua ve ibadet etmeyin! ”