KITSCH MİMARİ 03: The Haines Shoe House

KITSCH MİMARİ 03: The Haines Shoe House

Haines Shoe House, ABD'de bulunan kitsch mimari örneklerinden biridir. Ayakkabı şeklinde tasarlanmış olan bu yapı, Hallam, Pensilvanya'da yer alıyor.


Haines Shoe House, 1948 yılında mahalli bir ayakkabı şirketi olan Mahlon Haines tarafından inşa ettiriliyor. Haines, ayakkabı reklamcılığında farklı ve dikkat çekici bir yöntem kullanmak istiyor ve bu nedenle evini büyük bir ayakkabı şeklinde tasarlatıyor. İnşa edildiği dönemden beri, Haines Shoe House, ilgi çeken bir turistik cazibe merkezi oluyor.


Yapı, 5 katlıdır ve tamamen tuğla ile inşa ediliyor. Yaklaşık 9 metre yüksekliğe sahip ve içerisinde çeşitli odalar bulunuyor. İlk kat dükkan olarak kullanılıyor ve ayakkabı ürünlerinin satıldığı bir mağaza olarak hizmet veriyor. Üst katlar ise konut olarak kullanılıyor. Ev, dönemin popüler mimari tarzı olan Art Deco'nun etkilerini taşıyor.


Ayakkabının burnu, evin giriş kapısı olarak kullanılıyor. İç mekanlar, dönemin tarzına uygun olarak dekore ediliyor ve ziyaretçilere evin geçmişi hakkında bilgi veren sergiler sunuluyor.


Haines'in 1962'de ölümü üzerine ev bir çok kez el değiştiriyor ve son olarak Waylon & Naomi Brown'a satılıyor. Ev, 2022 yılında ufak bir restorasyon sürecinden geçiriliyor.


Günümüzde Haines Shoe House, kiralık bir mülk olarak kullanıyor. Halâ turistlerin ilgisini çeken bir mekân olup, ziyaretçilere turlar ve özel etkinlikler sunuyor.