Kitsch Mimari 09: Dragon temple Wat Samphran

Kitsch Mimari 09: Dragon temple Wat Samphran

Tayland'ın Nakhon Pathom eyaletinde yer alan Budist tapınağı Wat Samphran, etkileyici bir ejderha heykeli ile tanınıyor ve genellikle "Dragon Temple" olarak anılıyor.

Bangkok şehir merkezinin batısında, şehirden yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan tapınağın hangi tarihte ve kim tarafından tasarlandığı bilinmiyor. 17 katı bulunan tapınak, Gotama Buda'nın yaşadığı yıl sayısına ithafen 80 metre yüksekliğinde yapılıyor.

Oldukça benzersiz mimariye sahip olan Wat Samphran, geleneksel Tay mimarisinin yanı sıra mistik unsurları da içeriyor. Yerel halk arasında, tapınağın sakinleri arasında dolaşan bir ejderha hikayesi anlatılıyor.

Tapınağın etrafında yükselen ejderha heykeli, gerçeküstü bir görüntü sunuyor. Çin mitolojisindeki ejderhaları temsil eden bu heykel, tapınağın en dikkat çekici özelliği olarak öne çıkıyor .

"Kitsch," genellikle estetik açıdan abartılı, süslü ve duygusal olarak aşırı bir tarzı ifade eden bir terim. Wat Samphran'ın mimarisi, devasa ejderha heykeli, canlı renklerdeki mozaikler, modern ve geleneksel unsurların bir araya gelmesi gibi özellikleriyle "kitsch" öğelere sahip.