Kitsch Mimari: Atomium

Kitsch Mimari: Atomium

KITSCH MİMARİ – 10
Atomium

1958 yılındaki Brüksel Dünya Fuarı için inşa edilen Atomium, Andre Waterkeyn ve Jean Polak tarafından tasarlanıyor. Modernizmi yansıtan bu yapının abartılı tasarımı, o döneme özgü bir kitsch tarzını yansıtıyor.

Yapının 102 metrelik yüksekliği, dokuz çelik kürenin ustalıkla birleştirilmesiyle elde ediliyor. Atomium'un ilham kaynağı, bir demir atomunun en küçük hücre yapısının 165 milyar kez büyütülmesinden ortaya çıkıyor. İlk etapta sadece 6 ay süreyle sergilenmesi planlanan Atomium, günümüzde modern Brüksel mimarsinin sembolü olarak biliniyor.

Brüksel Dünya Fuarı, o dönemde teknoloji ve bilime odaklanmış bir organizasyon olduğu için, fuarın ana sembolü olarak tasarlanan bu yapı, bilimsel ilerlemenin ve atom enerjisinin yükselen önemini yansıtmak üzere seçiliyor. Mimarlar tarafından, amacına uygun bir şekilde atom formunda tasarlanıyor.

Her biri 18 metre çapında olan 9 küre, birbirine 3 metre çapındaki 12 boru ile bağlanmış ve fuar hollerine yürüyen merdivenler aracılığıyla geçiş sağlanıyor. Günümüzde sadece 6 kürenin ziyarete açık olduğu Atomium'da, en tepedeki küreye asansörle çıkma imkanı bulunuyor.

En altta bulunan kürenin iki katında da, 1958 Brüksel Dünya Fuarı'na ve yapıya dair belgeler ve kalıcı sergiler bulunuyor. İkinci ve üçüncü kürelerde ise yılda bir değişen sanat, bilim veya teknoloji sergileri yer alıyor. Altıncı kat ve etkinlik alanı çocuklara ayrılıyor. Tepedeki beşinci kürede bir seyir terası, en üst kürede ise Bruksel'in panoramik manzarasına hakim bir restoran bulunuyor.

2004 yılında restore edilen kürelerin alüminyum kaplamaları, paslanmaz çelikle değiştiriliyor ve kürelere led ışıklar ekleniyor. 2006 yılında restorasyon tamamlanıyor ve yapı tekrar ziyarete açılıyor.

Atomium, Brüksel'in önemli turistik noktalarından oluyor. Hem mimari özellikleri hem de içinde barındırdığı kültürel etkinlikler ve sergiler nedeniyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.