Kompakt konut tasarımı

 Kompakt konut tasarımı

Jean Maneval (1923-1986), savaş sonrası Fransa'nın yeniden inşasına katılmış bir mimar ve şehir planlamacısıdır. 1960'lı yıllarda, mimaride plastik malzemelerin sunduğu olanaklardan ilk faydalananlardan biri oluyor.


1963 yılında, Jean Maneval altı kabuklu "Maison Bulle Six Coques "in ilk eskizlerini hazırlıyor. ELF Aquitaine grubu ile yapılan işbirliği sayesinde 1968 ile 1970 yılları arasında 300 adet üretiliyor. Beton bir taban üzerine inşa edilen bu ev, altı bağımsız polyester kabuğun birleşiminden oluşuyor ve hücresel bir yapıya sahip.


Yaşam alanı olarak tasarlanan bu ev, 36 m2'lik bir alanı optimize ederek tüm modern konforları (sıhhi olanaklar, ısıtma, elektrik vb.) sağlamayı amaçlıyor. İç tasarım müşterinin isteğine bağlı olarak yapılıyor ve kavisli şekilleri gövde yapısını takip eden entegre mobilyaların kullanımına dayanıyor.


Altı kabuklu Ev, plastik mimarinin Fransa'daki ilk örneklerinden biri. Plastiğin hafif, güçlü, kolayca şekillendirilebilen ve ekonomik bir malzeme olması, göçebe mimarinin oluşturulmasına imkan tanıyor. Bu ev, kolayca taşınabilir ve hızla monte edilebilir özelliklere sahip, hatta montajı en fazla üç gün sürüyor.


Maneval, evini dönemin karakteristik Pop akımının etkisi altında tasarlıyor. Kavisli şekiller, parlak renkler ve düşük maliyetli pazarlama seçenekleri, bu evi sadece bir tüketici nesnesi değil, aynı zamanda endüstriyel mimari açısından da uyumsuz ve fütürist bir konut haline getiriyor.
Maneval, evini öncelikle tatil amaçlı olarak tasarlıyor. 2012 FIAC fuarı sırasında tanıtılan model, Gripp tatil köyünden (Hautes-Pyrénées), 1998 yılına kadar faaliyet gösteren ve bu evlerin yaklaşık otuzunu bir araya getiren bir köyden esinleniyor.


Eğlenceli tasarımı ve bakım kolaylığı ile bilinen bu evler, kullanıcılarına keyifli bir tatil deneyimi sunuyor.


@piaceleradieux
📸 : @jousseentreprise