Konya Tekel Binası sanat galerisine dönüştürüldü

Konya Tekel Binası sanat galerisine dönüştürüldü

Konya Tekel Binası; sergi, atölye ve kafe olarak yeni işlevleriyle bir sanat galerisine dönüştü!

Konya Alaadin Tepesi'nin bitişiğindeki Mevlana Caddesi'nde ofis ve depo yapısı olarak kullanılan Tekel, 2000'li yılların başında işlevini yitiriyor. 1935 yılında inşa edilen yapı, Anıtlar Kurulu'nun Kültür Varlığı olarak tescillemesi ile birlikte yeniden işlevlendirme fikriyle gündeme geliyor.

Yüksek zemin katı ve atipik 1. kat ofis yerleşimleri, simetrik, kısmen eğrisel ön cephesi ile bilinen yapının Konya Büyükşehir Belediyesi @konyabuyuksehir tarafından esnek bir sergi galeri mekanına dönüştürülmesi amaçlanıyor. Proje, Yalın Mimarlık @yalin_mimarlik ve Scra Mimarlık @_scra tarafından hayata geçiriliyor.

Bir Cumhuriyet Dönemi yapısı olan Tekel'in dönüşümünde varolan izler kadar yapının dönüşümü ile birlikte üzerine eklenecek yeni izlere de önem veriliyor. Yapının tuğla katmanları, boya katları ve izleri, çeşitli dönemlere ait tesisat elemanları yeniden ortaya çıkarılıyor. Tesisat hatlarıyla birlikte mekanik elektrik altyapılar, raf sistemleri ve benzeri durumların organizasyonu, tasarım ve üretim sürecinin merkezine yerleştiriliyor.

Bina, Depo No:4 ismiyle 5 Aralık 2023'te kapılarını ziyaretçilere aralıyor. Sergilenen "Medeniyet Kur/an Şehir" sergisi, Konya'nın saklı ya da görünür kültür istasyonlarıyla kurulan bağlantılarını geçmiş ve günümüz yansımalarıyla sunuyor. Küratöryal içerik, görsel içerik düzenleme, sergi tasarımı ve kurumsal kimlik tasarımları @d_nizyildirim ve @erbilalgan tarafından gerçekleştiriyor. @manumastudio

Fotoğraf: Konya Büyükşehir Belediyesi, Yalın Baz, Ece Kandemir