Kopenhag'da trafiğe çözüm getiren proje: Køge Nord İstasyonu

Kopenhag'da trafiğe çözüm getiren proje: Køge Nord İstasyonu

Køge Nord İstasyonu, mimarlık ofisi Cobe tarafından tasarlanıyor. İstasyon, yüksek hızlı trenleri, yerel trenleri ve Danimarka'nın en işlek otoyolunu birbirine bağlayan Kopenhag bölgesinin tamamı için bir trafik merkezi olarak işlev görüyor. Bu proje, 225 metre uzunluğundaki yaya köprüsü, bir tren istasyonu ve araç park alanlarından oluşuyor. Otoyolun üzerinde yükselen yaya köprüsü, araçları istasyona bırakıp trenle seyahat etmeyi düşünen binlerce sürücüye olanak sağlıyor. Bu şekilde hem zamanlarını hem de harcamalarını optimize etmelerine yardımcı oluyor ve karbon ayak izlerini azaltma fırsatı sunuyor. Köprünün kuzey tarafı, 180 derecelik etkileyici panoramik manzarası ile trafik akışını gözlemleme fırsatı sunuyor.


Ahşap kaplamalı köprünün içi sıcak bir atmosfere sahipken, dış kısmı, çevresel altyapıyla uyumlu olacak şekilde alüminyum plakalarla daha endüstriyel bir tasarıma sahip.


İstasyon, iki kilit demiryolu hattının yanı sıra her gün yaklaşık 100.000 aracın trafiğini yönlendirdiği Danimarka'nın en işlek otoyolu olan Køge Körfezi otoyolu üzerine inşa ediliyor. Bu yeni merkez, başkentle daha etkili ve sürdürülebilir bir ulaşım sağlayarak, metropol bölgesindeki trafik yoğunluğunu azaltmaya yardımcı oluyor.


Kapalı yaya köprüsü, kullanıcıların işe gitme ve dönüş yolculuklarını daha cazip hale getirmek amacıyla gürültü, aşırı ışık ve hem soğuk hem de sıcak hava koşullarından korunmalarını sağlayacak şekilde özel olarak tasarlanıyor.


Dan Stubbergaard, Cobe'un mimarı ve kurucusu projeyle ilgili şu cümleleri kuruyor; "İyi seyahat deneyimini" teşvik eden köprü, dışarının manzarasını ve samimi bir hissin yanı sıra iyi bir akış ve duraklama bölgeleri sunuyor. Dokuz metre genişliğindeki boru şeklindeki köprü, sıradan bir tren istasyonunun tamamen işlevsel ve pratik amaçlarının ötesine geçen nitelikler sağlıyor.


@cobearchitects
📸: @rasmus_hjortshoj